Vägen till Vita Huset. Del 13

Politik / Permalink / 0
Då var det igång på allvar, med första omröstningen i Iowa. Och jag gör som AOC, jag stödjer Bernie. Jag har tvivlat, jag har tvekat...kan verkligen en så progressiv politiker som Bernie vinna? Tidigare trodde jag inte det, men nu är jag mer insatt och övertygad om att det absolut går.
Här är några anledningar till varför jag tror på Bernie:
*Han är konsekvent och har slagits för samma frågor i 40 år. Det ger en trovärdighet som till och med hans motståndare respekterar.
*Han har varit invald som "oberoende". Det gör att han inte är lika förknippad med något parti, och han ses av många som att han står utanför (det korrupta) systemet.
*Han är den kandidat som har den absolut mest hängivna supporterskaran. Han drar folk till sina möten helt i klass med Trump.
*Han slåss för frågor som engagerar vanliga amerikaner, tex allmän skattefinansierad sjukvård och betald föräldraledighet. Den övervägande majoriteten stödjer hans förslag, men har tidigare inte haft någon kandidat att rösta på. Nu har dom det. 
*Bernie tar bara emot kampanjbidrag från enskilda personer, inte företag eller lobbbyorganisationer. Det ger honom trovärdighet i kampen mot korruptionen.
*Bernie och Trump talar till stor del till samma väljargrupper: de fattiga och marginaliserade. Fast på helt skilda sätt. Bernie är därför den enda av demokraterna som har en verklig möjlighet att faktiskt vinna över en del av Trumps anhängare.
*Demokraterna förlorar valen på det låga valdeltagandet. Ju fler som röstar desto mer gynnar det demokraterna. Bernie är den av kandidaterna som är klart bäst på att engagera folk och få dem att ta sig från soffan till vallokalerna.
*Det är när demokraterna skickar fram mittenetablisemangspolitiker som de förlorar, som tex Hillary Clinton, John Kerry och Al Gore. Samma sak kommer att hända om det blir Joe Biden. Det är när demokraterna vågar satsa på kandidater lite utanför systemet, som dessutom lutar mer åt vänster, som de vinner: Bill Clinton, Barrack Obama och ...javisst, Bernie Sanders.
*Bernie är en personlighet. Han går att parodiera, och den typen av tydlig karaktär kan betyda mer än man tror.
*Inom amerikanska val är det viktigt att inte peaka för tidigt. Biden hade en topp i maj på 40% för att sedan sjunka till de ca 27% han legat på de senaste månaderna. Kamala var stekhet i somras men dalade sedan tills hon till slut gav upp. Warren hade en långsam men stadig uppgång som gjorde att hon faktiskt var störst i oktober, men har sedan sjunkit och fastnat på en betydligt lägre nivå. Buttigieg var rejält på gång i december men har sedan nästan halverat sina siffror. Bernie däremot har legat ganska stabilt runt ungefär 17% hela tiden det senaste året. Nu sista månaden har hans siffror dock börja krypa uppåt och han ligger på runt 23% mot Bidens 27%. Och hos spelbolagen är nu Bernie favorit att bli presidentkandidat. 39,8% mot Bidens 33,0%.
Feel the Bern!
Till top