Filmrecension: Midsommar

Film / Permalink / 0

Midsommar

 

Går det att göra en skräckfilm om midnattssol, blommor i håret och dans kring stången? Ja, Ari Aster, som gjorde hyllade skräckisen "Hereditary" häromåret, gör i alla fall ett försök. Och det blir en ganska obehaglig historia, och en speciell filmupplevelse som inte riktigt liknar något annat vi sett på vita duken.

Ett gäng amerikanska ungdomar följer med sin svenska pluggkompis till hans hemby i Hälsingland för att fira en äkta svensk midsommar. Åtminstone är det vad de tror, för snart visar sig byn vara en konstig sekt som ägnar sig åt udda traditioner och fortfarande har kvar ättestupan. Men vadå, så går det väl till i Sverige på midsommar, tänker jänkarna och ser inget märkligt i det. Åtminstone till en början, för snart börjar saker och ting spåra ur lite väl mycket.

Aster är skicklig på att bygga upp en otäck stämning,  och lyckas få publiken skraj för solljus, vita kläder och blonda frisyrer, fast någon riktig rysare blir det aldrig. Fotot är snyggt men själva berättanden är för segt. Filmen är för lång och för långsam, och bjuder dessutom på många scener där man skrattar till för att de är så konstiga eller pinsamma. "Midsommar" är en annorlunda film, men skulle jag vilja se om den? Nej.

 

2/5

Till top