Krogkrönika

Mat / Permalink / 0

Saker som stör

 

Det muttras här och var om det nya rökförbudet, men den som vill kan lätt hitta flera saker att störa sig på. För det finns stort utrymme för förbättringar när det gäller det svenska kroglivet.

 

Innan sommarens rökförbud på uteserveringarna infördes var tonläget högt bland motståndarna. Med tiden har protesterna avtagit även om man fortfarande kan höra ett visst gnäll ibland. Själv tycker jag dock att det finns många andra saker att kritisera när det gäller svenska krogar.

 

Garderobsavgift

Principen är jättekonstig: att gästerna ska betala extra för att de väljer att komma till krogen med ytterkläder.

 

Dricks

Också en jättekonstig princip: att gästen ska betala extra om personalen gör sitt jobb. Försvaras ibland med att det handlar om ett serviceyrke, men varför dricksar man då inte i andra serviceyrken som frisör eller receptionist?

 

Varierande vinglas

En stor stark är 40 cl, en snaps 4 cl. Kring vin finns dock ingen gemensam regel. Beställer man ett glas vin kan man få allt mellan 12 och 25 cl. Det är dags att införa ett standardmått.

 

Dåliga ribs

Varför går det inte att hitta goda ribs i Sverige? Inte ens på sportbarer eller grillrestauranger. Lyssna noga nu, så här ska riktiga ribs vara: 1. Köttet ska vara rosa. 2. Fett och senor ska ha kokat bort så man äter allt, utom benen. 3. Håller man i ett ben och skakar lite så ska köttet lossna.

 

De tråkiga sommarmenyerna

Hamburgare och caesarsallad. På vartenda ställe. Suck.

 

Hur dags stänger köket?

En information som kan vara väldigt viktig för potentiella matgäster men som oftast är omöjlig att hitta på hemsidor, vid restaurangentréer eller på krogarnas facebooksidor. Ibland vet inte ens serveringspersonalen.

 

Dyr öl

Att lokalproducerad hantverksöl eller specialimporterade udda öl kan dra iväg lite i pris är överkomligt. Men finölen har också dragit upp priset på vanlig stor stark till sinnesjuka höjder. En krona per centiliter är ett acceptabelt pris på stor stark, allt över det är överpris. Det skulle behövas ett rejält priskrig bland krogarna för att få ner ölpriset till normala nivåer igen.

Till top