Krogrecension: Burgers & Bangers

Mat / Permalink / 0
Burgers & Bangers

Trädgårdsgatan 6, Norrköping

Betyg: 5 av 5

 

 

Bygdens bästa burgarbar

- Kvalitet i varje detalj hos Burgers & Bangers

 

Trenden med hippa hamburgarställen fortsätter att svepa över landet. I Östergötland har Burgers & Bangers i Norrköping varit föregångaren och måttstocken för konkurrenterna att mäta sig mot. Nu har restaurangen flyttat till nya lokaler, men behåller sin status som länets bästa burgarbar.

2012 öppnade Flippin´ Burgers i Stockholm och satte en ny standard för svenska burgarbarer. Sedan dess har hamburgare varit landets hippaste maträtt och numera kan man äta kvalitetsburgare i nästan alla mellanstora och större svenska städer. I Östergötland var Burgers & Bangers först ut och slog upp portarna på Drottninggatan i Norrköping i juni 2015. Sedan dess har det öppnat en rad nya burgarställen som flåsat Burgers & Bangers i nacken, och även om den Östgöta Kök-anslutna restaurangen en gång satte nivån för bra burgare i regionen så har det mot slutet inte längre varit självklart att Burgers & Bangers har varit den självklara ettan på området.

Nu i oktober flyttade man till nya lokaler på Trädgårdsgatan, alldeles runt hörnet från där man tidigare huserade. Och inredningsmässigt är det en absolut fullträff. Man har behållit och förstärkt den lite ruffiga och rustika, men samtidigt moderna och snygga, stilen från den tidigare lokalen. Ytan är större och det finns många olika sorters platser, från barplats där man kan ta en väntöl och höga bord för folk i farten till mysiga bås och större, avskilda bord för bokade sällskap. Fortfarande är det fri insyn till köket så man kan se hur kockarna arbetar och färgskalan drar sig mot det varmt ombonat bruntonade med tegel, trä och koppar. New York möter svensk tradition och visar hur en modern restaurang i en historisk industristad ska se ut.

Burgers & Bangers har alltid en Månadens Burgare och denna månad innehåller den bacon, gruyereost, tryffelmajonnäs och karamelliserad rödlök, vilket är ungefär de ingredienser som jag själv skulle välja till min personliga drömburgare, så den får det bli. Jag och mitt sällskap slår även till på en Pinocchio, en örtsalsiccia toppad med Västerbotten, inlagd lök och pepparrotssenap. För som namnet antyder satsar Burgers & Bangers inte bara på burgare utan även på korv. Visserligen bara två olika sorter, men det är fler än de flesta andra ställen och kvaliteten är så hög att det är ett initiativ som verkligen ska prisas. De får gärna lyfta fram sina korvar mer genom olika kampanjer, för jag tror att många kunder dessvärre missar dessa läckerheter.

Men vi börjar med friterad halloumi med lime och kummin, och redan där är vi fast. Ren njutning för 45 kronor. Sötpotatisfriesen med aiolidip gör oss inte heller besvikna. Och så har vi då Pinocchion för 99 kronor som precis som allt annat på Burgers & Bangers meny både är ruskigt gott och dessutom väldigt prisvärt. Burgarna kostar mellan 89 och 129 kronor och uppfyller de krav man ska ställa på kvalitetsburgare, exempelvis: saftigt kött, rostade bröd, smält ost som bildar en kappa, inga kalla grönsaker som tomat och sallad som kyler ner burgaren, ingen larvig träpinne för att hålla saker på plats, bra stekyta, bra råvaror och närproducerat kött som dagligen mals på plats. Jag tar ett bett av min Månadens Burgare och vad ska man säga: det blir ett partaj i munnen. Så fånigt gott att jag ler med hela ansiktet. Jag måste behärska mig för att inte mosa i mig allt på fem sekunder.

Ett bra burgarställe måste också ha ett bra ölutbud. Burgers & Bangers har ett spännande sortiment på flaska men hade gärna fått ha ytterligare någon kran än de fyra de just nu kan erbjuda. Jag väljer Burgers & Bangers Session IPA, tillverkad av Centralbryggeriet utanför Linköping, vilket visar sig vara ett gott val. Centralbryggeriet har ytterligare sju ölsorter på listan - kul att man satsar på det lokala. Och det är val som dessa som säger något om engagemanget och ambitionsnivån.

Burgers & Bangers satsar på kvalitet i varje detalj, från inredning till dryckesval till råvaror till smakkombinationer och det ger resultat. Det gör restaurangen, trots den hårda konkurrensen, till länets bästa burgarbar.

Till top