Musikkrönika

kultur / Permalink / 0

Låt inte gubbarna sätta bilden av staden

 

Gamla östgötska kändisar som uttalar sig om sin uppväxtort och tror att de fortfarande har koll på hemstaden - finns det något pinsammare? Svar: nej.

 

Hur länge ska Plura få vara den som sätter bilden av Norrköping i populärkulturen? Han flyttade till Stockholm redan 1971 och konstaterade i låten "27" år 1999 att "det är inte min stad längre". Det hade han rätt i, men insikten borde kommit långt tidigare.

Nu har det gått ytterligare 20 år sedan låten "27" och fortfarande anses Plura vara en representant för Norrköping. I tv-program och intervjuer berättar han om sin mammas matlagning i hemmet på S:t Persgatan och hur han drog omkring bland industrierna i stan.

Men redan när Plura flyttade till huvudstaden 1971 hade det sista ylleföretaget bommat igen och på 80-talet stängde den sista pappersfabriken. Sedan dess har Industrilandskapet blivit ett toppmodernt område med konserthus, kontor, restauranger och utbildningar. Den bild som sprids av sedan länge utflyttade personer som exempelvis Plura är dock en helt annan och skulle man tro den så är Norrköping en nedgången stad där luggslitna fabriksarbetare driver omkring på gatorna.

 

I Linköping har vi Lasse Winnerbäck som när han pratar om sin hemstad brukar nämna pizzerian Amalfi, handledaren Anton H Le Clercq och hur han spelade på Nykvarnsfestivalen. När hans fans ute i landet hör det så hör de en beskrivning av ett Linköping för 30 år sedan. Winnerbäck flyttade från Linköping redan 1996 och borde undvika att uttala sig om sin gamla hemstad för han har ärligt talat ingen aning om vad som händer där, Nyponpriset till trots.

Ungefär samma sak med nöjesskribenten Fredrik Strage. Alla hans referenser till Linköping är gamla och daterade. I intervjuer brukar han nämna bandet Njurmännen, café Siesta och acid jazz-klubben på Platens bar, inte så konstigt kanske eftersom han flyttade från Linköping redan 1992. Och det hinner som bekant hända en hel del på 27 år.

 

Vi måste sluta låta dessa gubbar utan koll sätta bilden av Norrköping och Linköping. Det är pinsamt både för dem och för oss när de uttalar sig om saker de inte vet något om. Tills de insett sina brister ska jag dock hjälpa dem, så här kommer några fraser de kan använda sig av för att verka insatta i det östgötska nöjeslivet 2019:

 

"Jag tycker att Location East hade starkare bokningar 2018"

 

"Synd att Elin Namnieks flyttade. Hon hade nåt bra på gång med Anton Nessvi"

 

"Norra Promenaden levererade inte riktigt som jag hade hoppats på Hugo Parkfestival"

 

"Kul att Beta Standup håller på, men nivån måste upp"

Till top