Söndagsintervjun: Johanna Schreiber

kultur / Permalink / 0
Foto: Gabriel Liljevall
 

Johanna Schreiber

 

I sin nya bok "Det bästa som har hänt mig" skriver Johanna Schreiber om tre nyblivna mammor som oväntat blir vänner och delar föräldraskapets vedermödor. Med humor och igenkänning skildras de krav som ställs på dagens mammor, både från samhället och från dem själva. En del är hämtat från Johannas egna liv och hennes skrivande började faktiskt i Linköping en gång i tiden, i tidningen du just nu håller i.

 

- Det var mitt första betalda journalistiska jobb. Jag pluggade i Linköping i tre år och hörde av mig till Nolltretton. Jag är så tacksam att Benny lät mig testa att skriva trots att jag inte hade någon erfarenhet innan. Jag fick göra allt från att intervjua lokala artister till att åka upp på Ellegalan i Stockholm.

- Linköping formade en del av mitt vuxenblivande. Jag skulle gärna åka tillbaka om jag hade en bra anledning men jag har inga kompisar från studietiden som bor kvar och jag lyssnar inte heller på Lars Winnerbäck, säger Johanna som varvar sin tid mellan att vara med sina barn, vara redaktör för Postkodlotteriet och skriva böcker.

 

Hon har tidigare skrivit flera böcker riktade till barn och ungdomar, varav den senaste kom nu i oktober. Den heter "Inte som du" och är skriven tillsammans med Ida Ömalm Ronvall. I boken vänds på könsperspektiven så att det är tjejerna som har makten och bestämmer agendan. Ett intressant upplägg som väcker många tankar kring hur vårt samhälle fungerar.

- Gemensamt för alla mina böcker, oavsett om jag skriver för barn, tonåringar eller vuxna, är att det handlar om relationer. Kärlek och systerskap är genomgående teman.

 

Och det gäller även "Det bästa som har hänt mig" där de tre nyblivna mammorna Ermina, Sigrid och Freddie upptäcker att de har ganska mycket gemensamt trots de skilda liv som de lever.

- Det här är min första roman för vuxna. Idén kom när jag var föräldraledig med min första dotter Aviva. Jag kände mig rätt ensam och gick på en mammagruppsträff där det satt en tjej och skröt över hur mycket hennes barn sov och allt det där andra man inte vill höra som förstagångsmamma.

 

Just den scenen är med i början av boken, och det finns fler scener som Johanna plockat från sitt eget eller sina vänners liv. Det mesta är skrivet med mycket humor men det finns även allvarliga tankar kring bebislivets baksidor och att det inte bara är en rosaskimrande tillvaro att vara småbarnsförälder.

- Känslorna som de tre kvinnorna i boken upplever är känslor som många kvinnor känner men som man kanske inte så ofta pratar om. Det finns så mycket pekpinnar och åsikter om hur man ska vara som mamma. Jag önskar bara att alla ska få vara som de själva vill. Det är inget fel med att inte vilja amma. Det är inget fel med att stå i en bar med sina tjejkompisar och längta hem till sina barn. Och det är inget fel med att inte vilja ligga med sin man ett par månader efter förlossningen, eller att vilja göra det.

 

Boken har mötts av genomgående bra recensioner och nu i dagarna har pocketvarianten precis släppts. Johanna har dock redan tankarna på nästa bok, som hon redan kommit långt med. Den heter "Tolv veckor med dig" och släpps i april. Och hon ser gärna en lång fortsättning på författarkarriären.

- Att skriva böcker är det roligaste som finns, så det är klart att jag vill hålla på med det. Ibland kan man bli trött på människor runtomkring sig, men skriver man en bok kan man hänga med roliga människor som man själv har skapat.
Till top