Krogrecension: Asken

Mat / Permalink / 0

Kvarterskrogen Asken

Knäppingsborg, Norrköping

Betyg: 4 av 5

 

Ett säkert kort som levererar på topp

- kvalitetsmat på ett folkligt vis

 

Kvarterskrogen Asken är ett pålitligt val som år efter år står för hög kvalitet. Just detta besök lyckas de lite extra bra, vilket gör att Länstidningens krogtestare är ytterst nära att dela ut högsta betyg.

 

Namnet kommer från att restaurangen först startade i kvarteret Asken strax bakom Östgötateatern, men 2010 flyttade man in i Knäppingsborg och där har krogen legat sedan dess. Och ända sedan starten har Asken varit synonymt med gott mathantverk och hög kvalitet.

Jag har besökt restaurangen vid ett stort antal tillfällen genom åren, och även om det funnits riktiga toppar så är nog ändå det utmärkande draget den höga lägstanivån. Hos Asken finns en stabil grund av kvalitet som gör restaurangen till ett tryggt val där man aldrig blir besviken oavsett tidpunkt eller beställning.

Asken är en restaurang som tar råvarorna, säsongerna och matlagning i allmänhet på allvar. De anstränger sig lite mer än många andra, men utan att vara onödigt snofsiga. Tvärtom har Asken en avslappnad och chosefri attityd, vilket jag alltid uppskattad. De serverar kvalitetsmat på ett folkligt vis. Menyn består ofta av ganska traditionella rätter, men de är lagade med sådan elegans att man ändå får en slags lyxkänsla. Asken har i mitt tycke helt rätt inställning till restaurangverksamhet.

Vid detta krogtesttillfälle lyckas Asken extra väl. Det kanske beror på att det är Coronatider och att priserna därmed är rabatterade och att personalen har mer tid, eller så är det vårens sköna intåg som får mig i ett extra härligt sinnestillstånd. För maten denna kväll är så god att det nästan slår slint i huvudet.

Vi börjar med Askens Huslager och varsin förrätt i form av en Toast Skagen på brioche med löjrom, lök, citron & dill för 169 kronor och en Askens toast Pelle Janzon på tunnskivad svensk ryggbiff med löjrom, kräm på äggula, pepparrot, rödlök, gräslök & rostat bröd, också den för 169 kronor.

Toast Skagen är en tidlös favorit som nästan alltid sitter rätt. Görs den bra finns det inte mycket som slår den, och Asken lyckas verkligen få till den där friska, fräscha känslan som man vill ha. Enkelt men jättegott. Även Pelle Janzon-toasten går ner utan protester. Där ligger styrkan framförallt i ryggbiffen som är så tunt skivad att den nästan smälter på tungan. Möjligen känns pepparroten lite styvmoderligt behandlad men det är en anmärkning i marginalen.

Bland varmrätterna hittar vi klassiker som wallenbergare, schnitzel och hamburgare som förmodligen är jättegoda, men vi vill ha mer spännande val och slår därför till på Halstrad forell med löjromspotatis, surdegschips & brynt smör för 285 kronor och Grillad abanico iberico med ramslökspuré, syrad zucchini & getostsnö för 249 kronor, vilket visar sig vara helt rätt. Båda dessa rätter är det godaste jag ätit i år.

 

Som med det mesta hos Asken är det i grunden ganska enkla rätter men lagade med sådan kärlek, i brist på bättre ord, att resultatet blir fantastiskt. Det är i detaljerna och den speciella omsorgen som skillnaden ligger. Skulle jag bara grunda mitt omdöme på detta besök skulle betyget bli det högsta, men precis som jag vid andra krogtester har låtit tidigare erfarenheter höja totalbedömningen så måste jag även denna gång väga in tidigare besök. Och även om jag alltid varit nöjd så har jag inte alltid gått från Asken lika kvittrande och fånleende som denna gång. Smakerna satt perfekt och hela besök var otroligt trevligt. Asken har alltid varit en favorit och efter detta besök kommer krogen definitivt fortsätta vara det ett bra tag till.

Till top