Krogrecension: Ölstugan Gull-Olle

Trädgårdsgatan 15, Norrköping
Betyg: 3 av 5
Ölstuga med kultpotential
- prisvärt och enkelt hos Gull-Olle
Ett av Norrköpings senaste tillskott till kroglivet är Ölstugan Gull-Olle, döpt efter den gyllene figuren högst upp på Rådhustornet strax bredvid, en välkänd lokal symbol för Norrköping.
När Rådhuset byggdes 1907-1910 placerades en 4,5 meter förgylld staty högst upp på det 68 meter höga tornet. Den föreställer S:t Olof, eller Gull-Olle som han kom att kallas i folkmun. S:t Olof, eller Olav II som kan egentligen hette, levde mellan 995 och 1030 och var kung i Norge. Efter sin död helgonförklarades han och blev landets nationalhelgon och tillika Nordens första och mest populära helgon. Han är även Norrköpings stads skyddhelgon, vilket passar bra eftersom han är sjömännens och böndernas skyddshelgon.
I Ölstugan Gull-Olles lokal har det tidigare serverats såväl thailändsk som libanesisk mat, men denna gången är det nordeuropeiska smaker som gäller. Den lokala stoltheten märks inte bara i namnet utan även på inredningen. Precis utanför fönstret passerar spårvagnen med jämna mellanrum, och det har man tagit tillvara på genom att skapa ett slags spårvagnsrum med gamla säten, foton på väggarna och stänger att hålla sig i. Det går till och med att få fönsterplats för att göra illusionen komplett. Det enda som saknas är en stoppknapp. När jag tänker efter vore det smidigt att kunna plinga på personalen för att beställa mer öl. Nåja, man kan inte få allt.

Själva matsalen har mer ölhallskänsla. Inredningen är enkel och avskalad utan onödigt prål. Här ska man dricka öl och diskutera fotboll, popmusik och arbetarklassens villkor. Baren har ett bra utbud på öl på tapp och på menyn finns mat som matchar: klassiska rätter som inte ruinerar en. Det går att beställa rostbiffrulle, fish & chips och Bullens varmkorv. Eller varför inte Dagens personalmat, som denna kväll är pannbiff med ölbräserad lök. Jag och mitt sällskap beställer in rårakan med sidfläsk och lingon för 100 kronor och schnitzeln med ärtor, potatis och kapris för 120 kr. Inte världens roligaste utbud, men passande på en ölstuga som Gull-Olle.
Priset går knappast att klaga på, men så är ju maten mer av lunchkaraktär än en kvällsmåltid. Rårakan smakar...tja, råraka. Inte så mycket att säga om. Det är svårt att misslyckas, men också svårt att göra något extra med en sådan rätt. Möjligtvis kunde fläsket ha stekts något hårdare. Schnitzeln är också helt okej utan att på nåt sätt överraska eller hänföra. Samma sak där egentligen: det är en stabil schnitzel, varken mer eller mindre. Gull-Olle är inte ett ställe man går till för att äta i första hand, utan snarare utgör maten ett komplement till ölen. En okej bukfylla till ett vettigt pris. Och ett tips: borden i spårvagnsrummet är ganska små, så äta gör man lämpligast inne i huvudmatsalen.
Gull-Olles ägare har tidigare drivit Saliga Munken och på samma sätt som deras wallenbergare blivit en pålitlig klassiker för Norrköpingsborna känns det som att schnitzeln på Gull-Olle har möjlighet att göra samma resa. Jag kan tänka mig att Gull-Olle kommer att bli en favoritkrog med kultstatus för många. Det är ett charmigt ställe med trevlig personal och prisvärd mat. Hit går man för "hänget", för att det är en skön stämning och för att träffa polare. Det är en faktor som man inte bör underskatta i krogvärlden.