Filmrecension: Crawl

Film / Permalink / 0

Crawl

 

Kanske är detta ingen skräckfilm om ilskna alligatorer som det verkar på ytan, utan en film om klimatförändringarnas följder. För här får vi vara med om en storm som är något i hästväg och ett skyfall som inte bara får källaren att översvämmas utan även bottenplanet och övervåningen.

Men mestadels är det i källaren filmen utspelar sig. Där fastnar en far och en dotter, omgivna av blodtörstiga alligatorer som hindrar dem att ta sig ut. Ute ösregnar det och vattennivån stiger stadigt. Det positiva är att de får en chans att prata ut om sin problematiska relation, det negativa att de snart dör - antingen genom drunkning eller som alligatormat.

Bitvis är det riktigt spännande. Det finns en antal hoppa-till-ögonblick som får fart på adrenalinet, men som de flesta skräckisar är "Crawl" också halvkorkad, otrovärdig och lättglömd. Filmen är dock föredömligt kort och tight berättad, och idén är tydlig och lättbegriplig: alligatorer i en vattenfylld källare försöker äta upp folk. Det finns också en realistisk (nåja) ton som jag gillar. Alligatorerna är inga supermonster och rollfigurerna är mer genuina än i många andra rysare, men det räcker dessvärre inte för att ta "Crawl" ända in i kaklet.

 

2/5

Till top