Krogkrönika

Mat / Permalink / 0

Dags för fredagsdrinken

 

Ni kanske undrar vad fredagsdrinken är? Jo, eftersom det börjar dra sig mot nyårsafton så blir det såklart ett glas champagne.

 

Champagne är den enda dryck man kan dricka både till frukost, lunch och middag, och den ska naturligtvis vara kall, torr och gratis. Och när vi står där och huttrar på balkongen vid tolvslaget på nyårsafton och avger våra nyårslöften, då är det givetvis bubblande champagne vi har i våra glas.

 

Men tillbaka till Fredagsdrinken. Magnus Uggla var såklart inte den första personen som tog sig en drink på fredagskvällen för att skåla in helgen, men det är han som populariserade konceptet och satte ett namn på det. Det har skapat en tradition ute i stugorna av att följa hans fredagsdrinkeri, och gärna ta sig en stadig grogg själv samtidigt.

 

Det hela började för över tio år sedan i hans blogg, och efter det har han presenterat fredagsdrinkar i radioshower, tv-program och nu senast på sitt Instagramkonto. Varje fredag presenterar han en ny dryck med inledningsorden "Ni kanske undrar vad fredagsdrinken är?", varpå han (ofta med påfallande darrande händer) häller upp någon form av alkoholhaltig vätska i glaset.

 

Ofta har hans dryckestips någon koppling till det aktuella datumet eller platsen, och det har minst sagt varit stor bredd på drinkarna. Han har druckit bärs med fyllon på parkbänkar och skålat i ovan nämnda champagne efter att ha tolkat Petters "Det går bra nu" i nya säsongen av "Så mycket bättre".

 

Och det borde nästan vara obligatoriskt att börja varje helg med en rejäl fredagsdrink. Man har jobbat hela veckan, kommer hem och sparkar av sig skorna, går till barskåpet och blandar till något hyfsat drickbart, sätter sig i soffan och börjar varva ner. "Aaah...nu börjar helgen", säger man och sippar på sin drink.

 

Så gjorde man under min uppväxt, då var groggen ett naturligt helginslag i vardagsrummen och gillestugorna. Med tiden har drickandet alltmer flyttat ut på lokal och numera börjar man ofta istället helgen med en after work på någon pub. Men det har blivit dags att ta tillbaka fredagsdrinken. 2020 ska jag börja varje helg med att dricka en ny drink på fredagskvällen.

Det får bli mitt nyårslöfte.

Till top