Krogrecension: Vänner & Vin

Mat / Permalink / 0
Vänner & Vin

Bispmotalagatan 5, Motala

Betyg: 3 av 5

 

Trevligt men utan twist

- passande ställe för en kväll med vänner och vin

 

Motala är Östergötlands tredje största stad. Är staden beredd att ta upp restaurangkampen med de två gastronomiska dominanterna Linköping och Norrköping? Länstidningens krogtestare åkte till staden vid Vättern för att ta reda på det.

 

Tidigare när jag har testat östgötska restauranger har jag alltid grundat min bedömning på flera besök, men denna gång får krogen i fråga bara en chans på sig för jag har aldrig ätit på Vänner & Vin tidigare. Faktum är att min erfarenhet av Motalas krogliv överlag är ytterst begränsad. När jag snokat runt lite på nätet har jag förstått att Vänner & Vin tydligen ska vara ett av stadens bättre ställen, och Tripadvisor håller med. Där rankas Vänner & Vin som nummer ett av stadens restauranger. Nu är ju betyg på Tripadvisor något man ska ta med en stor nypa salt, men det kan åtminstone ge en fingervisning om nivån.

Restaurangen verkar i alla fall populär bland lokalborna och det är ett säkert tecken på att de gör någonting rätt. När jag och mitt sällskap ringer och bokar bord får vi veta att det är fullt, men om vi kan tänka oss att äta redan vid 17-tiden så kan de klämma in oss på en tidig sittning denna lördag. Det passar oss bra tycker vi, och bokar in oss.

Jag vet ingenting om stället eller dess historia, men en liten rundtur i lokalen ger mig känslan att det varit nattklubb där tidigare. Längst in finns ett rum där jag får tydliga diskoteksvibbar. Resten av lokalen är dock stilren och fräsch, och ger en behaglig känsla där man gärna tar ett glas vin tillsammans med sina vänner, precis som namnet antyder.

Vi börjar med ett glas av Månadens vin, som visar sig vara ett ripasso. Och riktigt gott. Jag kikar i vinlistan och ser att man kan beställa alla viner på glas, sånt gillar vi. Och dessutom till humana priser, från 69 till 99 kronor. Även när det gäller maten är priserna modesta. På menyn finns både vanliga varmrätter men också ett stort utbud av smårätter, så man kan både äta en klassisk middag eller känna sig mer kontinental med ett tapasupplägg.

Vi väljer att ta in två smårätter som förrätt: potatisgratäng för 29 kr och vitlök- och örtfrästa champinjoner för 39 kr. Champinjonerna är riktigt goda och kan rekommenderas, den krämiga gratängen slinker ner den också men gör inte samma intryck. Vi funderar på om den verkligen är hemlagad, lite mer personlighet hade hursomhelst inte skadat.

Till huvudrätt väljer vi Pasta med pepparstekt oxfilé & svamp i en gräddig västerbottensås, toppad med tryffelolja & persilja för 179 kr, respektive Parmesanbakad hälleflundra med champagnesås, cruditésallad gjord på fänkål, syltad tomat & citron, serveras med dillslungad potatis för 249 kr. Pastan får godkänt men andas snarare en bättre lunch än en huvudrätt kvällstid. Hälleflundran är vassare med intressantare smaker, även om den syltade tomaten knappast hör till mina personliga favoriter. Och fisken lider av lite samma problem som pastan, nämligen att det inte känns som en huvudrätt på en bättre kvällsrestaurang utan mer som en vällagad lunch.

Främst ligger svagheten i presentationen, ett elegantare upplägg hade definitivt lyft rätterna. Men jag saknar också en twist i smaken. Om man tar pastan så smakar den exakt så som man tror den ska smaka. Tryggt men lite fantasilöst. Hälleflundran tar ut svängarna aningen mer men inte så att det sjunger i smaklökarna så som jag önskar.

Sen avrundar vi med en chokladtryffel och en crème brûlée med körsbärsmaräng. Stabilt. Och just ordet stabilt skulle kunna sammanfatta hela Vänner & Vin. Här får man helt okej mat som inte behöver skämmas för sig, men som heller inte överraskar eller utmanar. Vill man ha en härlig kväll med vin, mat och trevligt sällskap så är detta en restaurang som passar, är man ute efter en gastronomisk upplevelse så har Vänner & Vin en bit kvar. Än verkar inte Motala som restaurangstad vara redo att utmana sina två större kusiner några mil österut.
Till top