Skivrecension: Leonard Cohen

På skiva / Permalink / 0

Leonard Cohen

Thanks for the dance

 

Den 21 oktober 2016 släppte Leonard Cohen skivan "You want it darker". Tre veckor senare var han död. Det kom lite abrupt för fansen, men det var i alla fall ett värdigt avslutningsalbum som han lyckades klämma ur sig.

Fast nu är ju musikbranschen som den är så det var ju klart att det skulle släppas ytterligare Cohenmusik efter hans död, för så är det alltid numera när stora artister går ur tiden. Och vem vet, kanske hittar de ännu fler gamla inspelningar i lådorna framöver?

Det var sonen Adam som spelade in "You want it darker" och låtarna här på "Thanks for the dance" är överblivet material från den inspelningsperioden som nu Adam nu putsat upp och samlat som ett nytt album.

Och det låter ungefär som man kan förvänta sig. Leonard Cohens djupa och smått rossliga röst ligger i fokus, långt fram i ljudbilden och är det som musiken och produktionen kretsar kring. Kompet är försiktigt, smakfullt och värdigt. Minimalistiskt och sparsmakat. Det låter bra, precis så som man vill ha en postum Cohenskiva.

Som lyssnare får man kanske inga överraskningar eller nya framtida klassiker, men det kanske man inte heller vill ha med en sån här platta. Ännu en gång har Leonard Cohen släppt ett värdigt avslutningsalbum.

 

3/5

Till top