Krogrecension: Arv Bistro

Mat / Permalink / 0

Arv Bistro

Hospitalsgatan 8, Norrköping 

Betyg: 4 av 5 

 

Med de nordiska smakerna i fokus 

Arv är ytterligare en fullträff av Östgöta Kök 

 

Östgöta Köks nya bistro vill föra vidare och förnya arvet från vår svenska mattradition. Arv visar att det går att göra spännande saker med våra nordiska råvaror och smaker som bas, samtidigt som man behåller en känsla av enkelhet och genuinitet. Det gör Arv till ytterligare ett lyckat tillskott i Norrköpings redan imponerande krogutbud. 

 

Det är intressant att följa Östgöta Köks ständiga nysatsningar, bara nu i september har man öppnat två nya ställen i centrala Norrköping och dessutom har man en takbar i Linköping på gång framöver. Det mesta Östgöta Kök sätter sin stämpel på blir lyckat så därför är det med nyfikna steg jag och mitt sällskap går för att prova deras nya bistro. 

Arv öppnar i Pig´n´hens gamla lokal, vilket känns rimligt. Pig´n´hen hittade aldrig riktigt rätt med sin profilering och får nu ge plats åt ett tydligare koncept. Dessutom fungerar Arv lite som bakficka till flaggskeppsrestaurangen GiN vägg i vägg. 

Inredningsmässigt har man fixat och trixat lite med detaljerna, men det är inte så att skillnaden är slående mot hur det såg ut tidigare. Och gott så, det var inget större fel på Pig´n´hens inredning och även Arv känns inbjudande och mysigt. Man vill vara en charmig bistro som blandar känslan av tidlöshet och modernitet, och det lyckas man med. Stora fönster, snygga lampor, varm känsla och behagligt ljus som gör att det är lätt att slappna av och må bra. Vi tilldelas ett bord precis intill luckan (något jag personligen gillar) och börjar bläddra i menyn. 

 

Det som direkt fångar vår uppmärksamhet är alla intressanta snacks och förrätter. Där finns Krondillspicklade morötter med ost och puffat bovete, Rotselleritaco med grillad majo och krasse, Friterad surdeg med sikrom och gräddfil, Norröna matjesill med klassiska tillbehör och Tunt skivad kalv à la Oscar. Bland kvällens specialare hittar vi även Hemgjorda krustader med Skagenröra och Handskuren oxtartar med potatisnachos. Men vi slår till på Jordärtskockor med bakad getost, picklad fänkål, svampbuljong och fänkålshonung för 145 kr samt Svamptoast med kantareller och Västerbottenost, svampstuvning, picklad silverlök, ostkräm och lökglaze för 155 kr. Båda. Smakar. Fantastiskt. 

Getosten, herregud Getosten. Är det ens lagligt? När vi kommer halvvägs och ska byta tallrikar med varandra vägrar båda först, men sen visar det sig att även den andra förrätten får smaklökarna att kvittra lika mycket. Mat smakar inte mycket godare än såhär, tänker jag mellan tuggorna. 

Innan vi går in på varmrätterna vill jag kort bara hylla det goda brödet och smöret som vi fick före maten, samt nämna de goda och väl tilltagna efterrätterna. Marängsvissen med bananglass för 95 kr var god utan att upphetsa men den Bakade vaniljkrämen med rårörda lingon, picklade granskott och kolakaksmul för 105 kr var en riktig höjdare. 

Faktiskt känns varmrätterna som det tråkigaste på menyn. Vi skippar Friterad fläskschnitzel med gräddsky och Rotselleri med brynt smörskum (båda sannolikt jättegoda efter en titt på grannbordets tallrik), och satsar istället på Hällsotad lövbiff med vitlökssmör och rödvinssås, friterad potatis, picklad silverlök, grillad majo och märgcrust för 245 kr respektive Bakad torskrygg med vitvinssås, pressad potatis, sotad purjolök, forellrom och krondill för 275 kr. 

Smakerna sitter där, hantverket sitter där, råvarorna sitter där och det känns nästan fånigt att säga något negativt, men när allt annat på Arv är så klockrent känns varmrätterna lite fantasilösa. Vällagat och med extra finess javisst, men det handlar ändå om torskrygg, lövbiff och schnitzel, de tre mest uttjatade rätterna på svenska krogar efter caesarsallad och hamburgertallrik. 

 

Trots detta får Arv ändå ses som en riktig fullträff. Jag kommer att gå dit många fler gånger och kanske ska jag bara satsa på flera mindre rätter nästa gång? Restaurangen är nyöppnad och menyn kommer förmodligen justeras med tiden. Om bara Arv gör lite smärre förändringar när det gäller varmrätterna kommer jag gladeligen att höja mitt betyg till den förnämsta nivån, för Arv är verkligen en av de bästa restaurangerna i Norrköping och länet just nu.

Till top