Krogrecension: Magasinet Sankt Anna

Mat / Permalink / 0

Magasinet Sankt Anna

Uvmarö hamn, Söderköping

Betyg: 2 av 5

 

Nytt besöksmål tar form i skärgården

- intressant satsning i Uvmarö hamn

 

Det behövs fler besöksmål i den östgötska skärgården och i Uvmarö hamn siktar man framåt. Magasinet Sankt Anna är en spännande satsning med en intressant meny, men har en del att finjustera innan saker och ting helt fallit på plats.

 

Tar man väg 210 ut på Norra Finnö så dyker det upp en skylt mot Uvmarö hamn ungefär mitt emellan Edgards och Tyrislöt. Från början var det en hamn med säsongsplatser men på senare tid har man påbörjat en rejäl satsning som ska bli intressant att följa framöver. Denna sommar har man byggt en ny gästhamnsbrygga och det långsiktiga målet är att bli en Blue Flag Marina med full service, hög säkerhet och miljövänlig verksamhet.

I projektet att bygga ut Uvmarö hamn ingår också en satsning på Magasinet Sankt Anna som är en restaurang och gårdsbutik med fokus på lokala råvaror. Själva byggnaden är ett timrat spannmålsmagasin från 1860 som plockades ned i 605 delar från Herrborums gods i Sankt Anna och sedan fraktades till sin nuvarande plats där det sattes ihop igen. Jag har tidigare skrivit om att jag gärna ser mer utveckling av skärgården och Uvmarö hamn känns som ett bra exempel på hur det kan gå till.

Detta är första gången jag besöker både hamnen och magasinet, och jag har en bra grundkänsla. Det är en skön sommarkväll och båtarna ligger och guppar alldeles intill. Kul med satsningen i Uvmarö hamn och kul att det finns mycket lokalt på menyn. Jag och mitt sällskap beställer Carpaccio på hängmörad ryggbiff av Highland Cattle från Missjö gård med ärtpesto, rostad chufa, picklade senapsfrön och Västerbottenost för 140 kr respektive Kräftskagen med pepparrot, lime, chili, rostat dillbröd och forellrom för 130 kr till förrätt. Som varmrätter väljer vi Skärgårdslamm, kotletter från våra egna djur på Missjö gård, marinerade i rosmarin och vitlök, serverade med rotselleristomp, lammsky och örtsmör för 260 kr samt Abborre från Sankt Anna, rågmjölspanerad och stekt, serverad med dillslungad färskpotatis, brynt smör, pepparrot och räkor för 240 kr.

En ambitiös meny för att vara en ganska okänd restaurang på en ganska okänd plats ute i skärgården. Däremot finns det annat som inte imponerar lika mycket, framförallt gäller det servicen. Jag vet inte om det rådde särskilda omständigheter just denna afton eller om det alltid är likadant men personalen i kassa och servis verkade väldigt oerfaren. Det är ärligt talat rätt snurrigt. Det verkar inte finnas något system för hur man tar emot gäster och beställningar. Vilka bord är lediga? Tja, säg det. Och det vore kul att få se menyn innan man ska beställa. Att skriva bongar kan tydligen vara väldigt svårt och man undrar hur de enklaste saker kan ta en så ofantlig tid. Nåväl, faktum är att den usla servicen faktiskt inte utgör något större irritationsmoment, det är snarare småcharmigt i all sin tafflighet. Men det kanske beror mer på mitt goda humör denna kväll.

Maten då? Helt okej, men lite intressantare på pappret än i verkligheten. Kräftskagen god men utan att överraska. Carpaccion för tjockt skivad, vilket gör att den inte smälter i munnen som bra carpaccio ska utan istället bjuder rejält tuggmotstånd. Lammet och abborren är stabila men levererar bara det som förväntas, det hade varit roligt om någon av rätterna stack ut mer. Men även om det inte tjongar till i smaklökarna som jag hade hoppats så håller ändå Magasinet Sankt Anna en god nivå matmässigt. Det finns en hög ambition men man är inte riktigt där än.

Tittar man bara på betyget kan man tro att jag är missnöjd med mitt besök, men det är faktiskt tvärtom. Jag trivdes som sjuttsingen. Jag gillade magasinsbyggnaden, närheten till vattnet och kvällssolen på terrassen. Ölen var god, sällskapet trevligt och maten klart godkänd. Jag kommer gärna tillbaka till Uvmarö hamn. Men det finns också mycket som kan förbättras. Servicen har vi redan nämnt och även maten kan lyfta sig ett snäpp så att den verkligen motsvarar det menyn lovar. Toaletten kändes ganska ofräsch och hade slut på papper, och man borde fundera på hur miljön runt restaurangen kan snyggas till och förbättras. Det är inte så kul att ha en grusplan och parkeringsplats som utsikt. Med några små åtgärder kan Magasinet Sankt Anna enkelt hoppa upp ett steg på betygsskalan.

Till top