Krogrecension: Stegeborgs hamnkrog

Stegeborgs hamnkrog
Stegeborg, Söderköping
Betyg: 3 av 5
Skön sommarkväll i Stegeborg
Hamnkrog med perfekt läge vid vattnet
Stabilt och kompetent men också lite småtråkigt. Det känns som att Stegeborgs hamnkrog borde kunna lägga i en växel till när det gäller maten. Men läget vid Slätbaken är svårslaget.
I bakgrunden tornar slottsruinen upp i sig, utanför går färjan till Vikbolandet fram och tillbaka och intill ligger hamnområdet där man kan strosa runt på bryggorna. Stegeborgs hamnkrog ligger mysigt till alldeles vid Slätbakens vatten. Har man egen båt kan man lägga till och kliva rakt in på restaurangens veranda. Det känns somrigt, skönt och skärgårdsdoftande. Åtminstone från sjösidan, kommer man från vägen ger hamnkrogen ett betydligt tristare intryck.
Inredningsmässigt har man låtit sig inspireras av den marina stilen, och det känns nästan som att kliva in i en kajuta. Bra, det passar en hamnkrog. Fast främst är väl Stegeborgs hamnkrog en sommarrestaurang och då är det kanske mindre viktigt hur det ser ut inomhus, det viktiga är om uteserveringen känns avslappnad och somrig. Och det har man lyckats med i Stegeborg. Konstigt annars förresten, med vattnet så nära inpå.
Så grundförutsättningarna finns absolut där. I år har dessutom ägarna från Bakfickan tagit över driften av hamnkrogen och det lovar ju gott. Bakfickan, som finns både i Söderköping och Valdemarsvik, har gjort sig kända för sin rustika och vällagade mat och byggt upp ett gott rykte bland lokalborna. Maten är enkel och rejäl, av hög kvalitet men utan krusiduller.
En skön sommarkväll är läget vid Slätbaken svårslaget och när jag och mitt sällskap kommer till Stegeborgs hamnkrog är det just en sådan kväll. Den unga killen som tar emot oss förklarar att det är ont om personal och förbereder oss på att det kan komma att brista lite i service. Ingen fara, vi har inte bokat och är glada att överhuvudtaget få ett bord denna välbesökta afton. Vi hamnar i en soffa och även om saker och ting egentligen tar lite för lång tid för att vara riktigt bra så njuter vi ändå av kvällen.
Hamnkrogen har ett tvårätterspaket med bra pris, så vi är lite finurliga och tar en kombination med förrätt och varmrätt och en med varmrätt och efterrätt, och delar på alltihop. Förrätten är en Toast Skagen à la Tore Wretman och efterrätten en Crème brûlée med havtorn och hjortron. Bra grejer båda två, inte så mycket att säga om. Till varmrätt väljer vi Lammytterfilé med rostad potatis, rotselleripuré och rödvinssås respektive Lövbiff på innanlår från Dalsjöfors med färskriven pepparrot, äggula, tomat&löksallad, rödvinssås och pommes frites. Vi hugger in, och jodå: det slinker ner.
Matmässigt känns konceptet igen från Bakfickan. Det handlar om bra, vällagad mat som håller en hög och stabil nivå men sällan överraskar eller får det att kittla till lite extra. Det finns egentligen inget att anmärka på mer än det känns lite fantasilöst. Menyn följer svenska restaurangers formulär 1A med Skagen som förrätt, Crème brûlée som efterrätt och förväntade inslag som caesarsallad, högrevsburgare, halloumiburgare, pasta ratatouille och lövbiff bland varmrätterna. Stegeborgs hamnkrog har miljön och matkunnandet, så med bara lite högre ambitioner skulle de kunna få restaurangen att lyfta ytterligare ett snäpp.
