Krogrecension: Arkösunds hotell

Arkösunds hotell
Världens ände 3, Arkösund
Betyg: 3 av 5
Somrig skärgårdskänsla på charmiga hotellet
- med havet runt knuten
Sedan några år tillbaka är det Östgöta Kök som driver Arkösunds hotell. Det borgar för god kvalitet på maten. Och havsutsikten och skärgårdskänslan får man på köpet.
Om Arkösund är ostkustens pärla så är Arkösunds hotell skimret i pärlan, som får den att glimma lite extra. Många inklusive jag själv blev glada att det blev Östgöta kök som tog över driften för några år sedan, det är en garant för seriositet som gör att Arkösunds hotell förhoppningsvis kommer att fortsätta vara en trevlig och populär samlingsplats för lång tid framöver.
Redan innan gästerna sätter sig till bords har hotellet kopplat greppet genom sitt förträffliga läge, bokstavligt talat vid världens ände. Längst ut på Vikbolandet, där land går över i skärgård. På fingertoppen av handen, som Plura skulle ha skaldat. Måsar som tjattrar och havsdoft i näsan. Är det fint väder njuter man på den stora terrassen, men vattnet alldeles nedanför. Arkösunds hotell är ett ställe man gärna åker till, om inte annat för att insupa lite östgötsk skärgårdskänsla.
På toppen av detta har man bra mat också. Egentligen inga märkvärdigheter på menyn, men det de har gör de bra. Vid detta besök är det fortfarande vår- och försommarmenyn som gäller och där hittar man bland annat vit sparrissoppa och Arkötoast som förrätter. Bland varmrätterna finns Svensk hängmörad ryggbiff och Ångad skärgårdsgös, men jag och mitt sällskap satsar på Stekt strömming med potatispuré, dillsmör och rårörda lingon för 145 kr respektive Kalvfärsbiff med potatispuré, lingon, gräddsås och pressgurka för 165 kr. Menyn har några inslag av lokala produkter och sånt uppskattas såklart.
Det kan måhända tyckas vara lite orättvist att sätta betyg på lunchbetonade rätter, men jag har fått uppfattningen att Arkösunds hotell med sin sommar- och skärgårdsatmosfär är en typ av ställe där man ofta äter just lunch och enklare rätter, åtminstone är det vad jag själv gjort vid mina tidigare besök. Det har varit gott då och det var gott denna gång. Både strömmingen och kalvfärsbiffen får med beröm godkänt och sköljs ned med en välsmakande öl. Och en liten extra stjärna i kanten för den smarriga brödkorgen som tömdes i ett nafs.
Kanske är det coronavirusets effekter eller så beror det på att säsongen inte riktigt kommit igång, men lite torftig känns allt menyn. Östgöta Kök spelar säkert och det kan man kanske förstå, men till sommaren vore det kul med lite mer action på matsedel och i kök. Arkösunds hotell levererar stabilt men utan att överraska. Vällagade luncher i en trevlig miljö är vad man får, och ofta är det precis vad man vill ha en härlig dag ute vid kusten. Men jag är säker på att det finns en växel till att lägga i för den här restaurangen.
