Krogrecension: La Uva

Mat / Permalink / 0

La Uva

S:t Persgatan 85, Norrköping

Betyg: 4 av 5

 

Smak av Spanien på klassisk tapasbar

- glöm inte att testa utbudet av gin & tonic

 

För 20 år sedan tog Fernando de Paz tapaskulturen till Östergötland genom sin restaurang La Uva. Och fortfarande är det en restaurang där gästerna kan njuta av medelhavets smaker och spansk passion. Dessutom är det en av landets främsta gin & tonic-barer.

 

Mattrender kommer och går och för ett antal år sedan var tapas det hetaste som fanns i restaurangsverige. Plötsligt ploppade det upp tapasrestauranger överallt, men då hade La Uva redan funnits i över ett decennium. Restaurangen startade på Rådhustorget i Söderköping år 2000 och firar alltså 20 år i år. Många av matgästerna åkte från Norrköping så i maj 2009 öppnade Fernando sin nya restaurang på S: t Persgatan i just Norrköping, men har också satsat på en sommarrestaurang i Söderköping. Under många år har La Uva varit den enda genuina spanska tapasrestaurangen i Östergötland, och många skulle nog hävda att det fortfarande är det.

Tapas är smårätter som man delar på inom ett sällskap, och det är ett koncept som passar dåligt i coronatider. Därför funderar Fernando på att ändra restaurangens inriktning, så kanske var Länstidningens besök ett av de sista med det gamla tapaskonceptet? Något han däremot kommer att hålla fast vid är satsningen på gin & tonic som La Uva startade 2013. Många förknippar kanske drinken med 70-talets gillestugor där farsorna smaskade ostbågar medan de lite på känn blandade grogg på Beefeater gin och Apotekarnes grape tonic. Men gin & tonicen har utvecklats och förfinats precis som exempelvis whiskey- och ölkulturen och La Uva ligger långt framme med ett stort utbud av både gin- och tonicsorter.

Jag och mitt sällskap börjar såklart med varsin rejäl gindrink, som även räcker som måltidsdryck. Själv satsar jag på Hernö, den svenska ginsorten som vunnit massor av priser och ofta rankas som världens bästa. Det smakar fantastiskt och jag lovar mig själv att börja dricka mer gin. Men vi ska äta också, och beställer in ett antal smårätter: räkor i olivolja med vitlök och chili, potatis med aioli, en indisk vegansk pirog, ungsbakad serranoinlindad getost med pinjenötter och honung, ginflamberad biff med chilibearnaise samt chilimarinerad getost. Biffen sticker iväg lite prismässigt medan de övriga rätterna ligger nånstans mellan 50 och 90 kronor styck.

Vi får till en varierad och vällavvägd smakkombination där den ena rätten är smarrigare än den andra. Den chilimarinerade getosten är jättegod men känns ändå tristast i sammanhanget. Mest positivt överraskade blir vi av pirogen som verkligen lever upp till beskrivningen i menyn: "Måste provas". Smakerna har fest i gomseglet och vi är hedersgäster. Kanske beror det på att det är få gäster denna kväll men La Uva levererar på topp. Vid tidigare besök har service och kvalitet varit ojämnare och ibland har personalen känts slarvig. Ägaren Fernando tycks också vara något av en humörmänniska vilket kan påverka gästernas upplevelse. Denna afton visar sig dock både han och La Uva från sin bästa sida, och då får man som matgäst en härlig afton med både mat och gin & tonic av riktigt hög klass.
Till top