Krogrecension: Il Cibo

Il Cibo
Olai Kyrkogata 29, Norrköping
Betyg: 3 av 5
Rustikt och mysigt på Il Cibo
Italienska smaker och gott vin
Il Cibo är inte en restaurang som gör särskilt mycket väsen av sig, men lite i skymundan har den sakta men säkert skapat sig ett gott rykte och blivit en personlig favorit bland många av Norrköpings restauranggäster. Däribland jag själv.
När kvarteret Lyckan i centrala Norrköping rustades upp för några år sedan öppnade restaurang Il Cibo i ett av de nya husen med målet att servera rustik italiensk mat, med allt från vedugnspizza till traditionella långkok. Till en början låg den utmärkta restaurangen Mateo Xavier i grannlokalen men för något år sedan tog Il Cibo över deras yta och fördubblade sin lokal.

För att överleva coronakrisen gick Il Cibo i höstas ut med ett erbjudande som innebar att om man köpte ett presentkort på minst 500 kronor var man med om en utlottning om att få gratis mat där livet ut! Inget att tveka på tyckte jag och min tjej som varit där tidigare och ätit. Nu vann vi inte utlottningen men var inte ledsna för det utan kunde istället lösa in vårt presentkort på en mysig restaurang som vi ändå tänkt att besöka igen. Så win-win för alla inblandade parter.
Vi skippar pastan och pizzan och sneglar istället på grannbordet som får in en gigantisk delikatessplanka som innehåller salsicciakorv, fikon, grissini, grillad zucchini, marinerad lök, kronärtskocka, buffelmozzarella, gorgonzola piccante, paprika fylld med ricotta och en massa annat smarrigt. Den får det bli en annan gång, när vi är ett större sällskap. Nu provar vi istället Il Cibos carpaccio - egengjord lufttorkad karré serverad med olivolja, riven tryffel, pecorinokräm, ruccola och valnötter för 92 kronor. Vi delar på en sån, som lagom aptitretare tillsammans med ett glas vin. Gott, prisvärt och en perfekt öppning på kvällen. Fast vi måste skvätta på lite extra olja och peppar för att rätten ska nå sin fulla potential.

Dags att gå på varmrätten och eftersom vi väljer bort såväl pasta som pizza denna kväll känns menyn lite torftig. Fyra rätter finns att välja på och den obligatoriska hamburgaren skippar vi direkt. Den helgrillade fisken låter spännande men valet faller istället på Rödvinsbräserat lammlägg med tomat & limekompott, rödvinssky, grillade grönsaker, timjanrostad potatis, rotfruktchips, pecorinokräm, basilika och grillad bruschetta för 235 kronor. Samt en Risotto med skogschampinjoner, kantareller, sparris, vitvin, persilja, parmesan, rödlök, salvia, peperoncino, vitlök, smör, cocktailtomater, ruccola och grillad bruschetta för 213 kronor.
Lammläggen har tydligen puttrat i sex timmar och det märks, den är en njutning att inta. Resten av tallriken känns lite rörig med för många smaker och intryck som slåss om uppmärksamheten. Lammet borde vara i fokus och lyftas av tillbehören, nu känns rätten istället lite ängslig och faktiskt även ganska tråkig.
Risotton sitter ihop bättre smakmässigt. Egentligen är den inte särskilt märkvärdig men svampsmaken kommer fram bra och den bjuder på en allmänt trevlig matupplevelse. Bruschettan är för övrigt överraskande god i båda fallen.


Till efterrätt tar vi vanilj & björnbärspannacotta med frukt för 58 kronor. Inget att klaga på där men nästa gång blir det nog att prova ostbrickan som så här i efterhand känns betydligt mer intressant.
Il Cibo har mycket på plussidan. De har bra råvaror och serverar mat som känns genuin. Det är ett mysigt ställe som gjort för en romantisk tête-a-tête. Bra priser, trevlig stämning och god mat. Men krogen spelar också lite säkert och skulle våga ta ut svängarna mer. Sluta följ formula 1A och bli mer kreativa. Just nu är det en mysig kvarterskrog dit man går för att dricka vin och äta enklare rätter, men en skojigare meny och mer personlighet skulle enkelt kunna lyfta Il Cibo ytterligare en nivå.
