Söderköping - Östergötlands bästa restaurangstad

Mat / Permalink / 0
Har hängt lite på nyrenoverade Söderköpings brunn på sista tiden. Har lunchat och sen stannat kvar och jobbat lite. Den varmrökta laxen som alltid finns på menyn är inte fy skam...uj uj uj.
Men jag har ju bra koll på stans övriga restauranger också. Mest spännande är nyöppnade Tyrni som satsar stenhårt på hållbarhet och har en annorlunda meny med rätter som vildandssallad, jackfruitburgare och havtornsgravad lax med bland annat rökt salt.
Även Håll Bar & Kök är ett intressant krogtillskott, och i hamnen har vi även Bakfickan med sina kanonluncher och Lock Hop som brygger eget öl. Och högklassiga hantverksbageriet Jannes måste också nämnas, liksom Sveriges mest berömda glassrestaurang Smultronstället.
Runt stan har vi bland annat Husby Säteri, Hylinge Bistro och en radda svintrevliga skärgårdskrogar: Båthuset i Mon, Uvmarö hamn, S:t Annagården, Stegeborg, Kanalmagasinet i Mem. Allt detta i en kommun med en folkmängd på bara 14 000 personer.
Detta satt jag och tänkte på när jag käkade en svingod schnitzel på Bakfickan i måndags.
Det utbudet av bra krogar måste ju göra lilla Söderköping till den bästa restaurangstaden i länet. Norrköping har en bättre topp, men så är ju staden också tio gånger större. Dessutom finns det väldigt många pizzerior, kebabbarer och övriga skitställen i Norrköping, men det gör det faktiskt inte i samma utsträckning i Söderköping. I Sörping har man en högre lägstanivå och en riktigt bra genomsnittsnivå.
Linköping? Har några få bra ställen men långt efter Norrköping och Söderköping. I övriga länet finns det typ ett bra ställe per ort.
Igår var jag tillbaka på Brunnen och käkade Wallenbergaren (finns också alltid på lunchmenyn). Och nu har jag till och med blivit VIP-gäst där. Och räkna med att jag kommer hänga mycket i Söderköping i sommar, inte bara på Brunnen utan på alla trevliga restauranger där.
Till top