Krogrecension: Boca

Boca
Prästgatan 5, Norrköping
Betyg: 4 av 5
Troligtvis den bästa pizzan i stan
Coolt häng och fantastiska pizzor på Boca
Det är lätt att tycka om Boca som öppnade för ett drygt år sedan. Det är skön stämning och den lilla lokalen är mysig och charmig. Och så serverar de kvalitetspizzor i toppklass som gör att man gärna återvänder gång på gång.
Jag vet inte hur de bär sig åt, men när man beställer in en Ship full of IPA på Boca så smakar den lite extra gott. Eller ärligt talat, den smakar helt ljuvligt. Varje gång. Kan det vara så att ölen serveras vid exakt rätt temperatur? För jag har druckit många Ship full of IPA i mina dagar, och ibland tycker jag att humlesmaken är väl kraftig, men på Boca smakar den alltid perfekt.

Nåväl, det var en liten utvikning i marginalen. Men det är något speciellt med Boca, vilket gjort att det är en av de restauranger jag besökt mest frekvent under det senaste året, utan att egentligen tänka på det. Jag gillar absolut goda pizzor men äter ändå pizza ganska sällan, kanske för att nivån generellt är ganska låg. Ja, ni vet de där vanliga pizzeriorna som serverar Hawaii och Quattro Stagioni med burkchampinjoner och färdigstrimlad “skinka”. Lyckligtvis finns det numera oftast något eller några ställen i varje större svensk stad som satsar på kvalitetspizza, och i Norrköping tillhör Boca definitivt den kategorin.
En anledning till att Boca är så trevligt att besöka tror jag beror på att det inte är en pizzeria, utan snarare en bar som serverar pizza. Lokalen är liten och personlig och skänker en modern och urban känsla. Det är ett skönt häng som lika gärna hade kunnat ligga i en hipp del av Brooklyn. Stället har bara ett trettiotal sittplatser och vill man vara garanterad plats så gör man säkrast i att boka, för det har varit välbesökt de flesta av de gånger som undertecknad varit gäst.
Boca satsar rätt mycket på sina cocktails som med fördel kan avnjutas i den avslappnade bardelen precis innanför entrén. Matsedeln domineras av pizza men man hittar även ett par pastarätter samt en del snacks och smårätter. Denna afton får jag och mitt sällskap en skål chips som tilltugg medans vi studerar menyn, och vi bestämmer oss för att inleda med Padrones med havssalt och pecorino för 65 kronor och Friterad kronärtskocka med parmesankräm för 79 kronor som förrätt medans vi bestämmer oss för vilken pizza vi ska välja. Padrones är små stekta paprikor, en enkel rätt som man lätt kan fixa till hemma. Det blir nästan alltid gott och Bocas rivna ost ger den ett extra lyft. Kronärtskockan är inte så pjåkig den heller, men räcker som lite tilltugg. Smakmässigt tröttnar man snabbt, men det är kul att Boca vågar satsa på lite andra inslag än de förväntade smakerna och ingredienserna, vilket inte minst gäller ställets pizzor.

Under det senaste året har jag besökt Boca ett flertal gånger och testat många olika pizzor. Menyn ändras kontinuerligt och innehåller ungefär hälften/hälften av röda och vita (utan tomatsås) pizzor. Man använder sig genomgående av bra råvaror, inte minst de olika charkprodukterna, och satsar på andra smaker än de flesta andra pizzerior. Här toppar man med såväl gulbeta och chevre som solrosfrön, tryffel och potatis. Bara två kvällar tidigare hade vi varit och testat en pizza med Fior di latte, pesto, prosciutto crudo, buffelmozzarella, pomodoro och babyspenat för 145 kronor, som genast blev en omedelbar favorit med sin mix av krämighet och distinkt smak. Denna kväll slår vi till på en pizza med Creme fraiche, fior di latte, pancetta, grönkål, pomodoro och parmesankräm för 155 kronor. Grönkål på pizza? Japp, det smakar himmelskt. Precis som det gjort nästan varje gång jag ätit någon av Bocas pizzor. Det här är en nivå upp mot vad man får på andra pizzaställen, och jag är särskilt förtjust i de vita pizzorna, som man bara hittar på ett fåtal andra håll i stan. Det är ingen slump att jag råkar hamna så ofta på Boca för där serveras troligtvis den bästa pizzan i Norrköping.
