Söndagsintervjun: Göran Färm
Norrköping - staden med mängder av profiler
I alla tider har Norrköping varit en stad som får fram människor som blir profiler och gör avtryck, från Tjadden och Zarah Leander till nutidens Malin Baryard-Johnsson och Markus Krunegård. Nu har Göran Färm samlat personligheter från de senaste hundra åren i sin bok “Profiler från Norrköping”.
Göran Färm är kanske främst känd som socialdemokratisk politiker, dels som kommunalråd i Norrköping och dels som Europaparlamentariker, men han har en bakgrund som journalist och har också hunnit med att skriva ett antal böcker under åren. Dessa har haft ett politiskt innehåll och oftast kretsat kring EU. Den här gången ville han göra något annat och det resulterade i en bok om några av de färgstarka personer som befolkat Norrköping under de senaste hundra åren.
-Det finns massor av böcker som handlar om Norrköpings miljö: husen och gatorna, kvarteren och portarna, men väldigt lite när det gäller människorna. Det finns dock en bok som jag har tagit lite intryck av. Magnus Höjer som var känd journalist i stan skrev en bok för typ tjugo år sedan som hette “Berömda från Norrköping”, men hade valt en lite annan vinkel. Han plockade ut 20-25 stycken personer och skrev lite mer djuplodande uppsatser om var och en, och han gick tillbaka ända till 1700-talet. Men annars så finns det inte så mycket om just Norrköpingspersoner, och det var det som var min tanke med den här boken.
Urvalet är brett och spänner över såväl film och musik som sport, media och politik. 400 personer nämns, från Anders Borg och Peter Harrysson till Moa Martinson och Arantxa Álvarez.
-Jag var tvungen att begränsa mig så jag valde att koncentrera mig på de senaste hundra åren. De som var äldre än så valde jag bort, annars skulle det blivit för stort. Jag ville inte att boken skulle bli allt för tjock utan kännas någorlunda tillgänglig.
Har det funnits extra många profiler i just Norrköping, om man jämför med andra städer?
-Jag har funderat på det, och tror jag faktiskt det. Framförallt om man går tillbaka hundra år. Fram till 60-, 70-talet var Norrköping än jämförelsevis större stad än vad den är idag. När jag gick i skolan var Norrköping landets fjärde stad och räknades ofta in bland storstäderna snarare än till städer som Linköping och Örebro. Så under den perioden hände det säkert lite mer här än i många andra städer. Här byggdes också fler kulturinstitutioner tidigare än på andra håll: Konstmuseet, Östgötateatern, Orkesterföreningen som sedan blev symfoniorkestern. Sen har vi såklart det här med idrotten. Fram till 70-talet var Norrköping dominerande inom fotbollen, och det skapade profiler.
Har du någon ny bok på gång?
-Jag roar mig även med lite släktforskning och skrev en bok om min far förra året. Och nu har jag tänkt ge mig på hustruns släkt för den är mer spännande än min. De var gruvarbetare i Kiruna och hennes morfar emigrerade till USA när det var kris på 20-talet. Min svärmor emigrerade som tremånadersbebis på sin 19-åriga mammas arm. Min frus mormor drog som 19-åring ensam till USA med en bebis för gubben hade redan åkt tidigare och skickade biljetten, det är rätt tufft. Men sen drog de till Sovjetunionen istället och jobbade i gruvor på
Kolahalvön men lyckades ta sig hem till Sverige igen innan värsta Stalinterrorn. Så det är en spännande historia, och blir kanske mitt nästa projekt.