Söndagsintervjun: DIBB förlag
Där idéer blir till böcker
Denna höst fyller Linköpingsförlaget DIBB tio år, men lider knappast av några ålderskrämpor. Tvärtom känns förlaget vitalare än någonsin och satsar både på olika arrangemang och ett flertal bokutgivningar. Dessutom breddar man sig ytterligare med såväl spel som målarböcker.
DIBB förlag startades under senhösten 2011 på initiativ av några personer ur Linköpings kultursfär. Idén med ett bokförlag hade funnits länge hos dessa och man var tidigt klar över vilken utgivningsprofil förlaget skulle ha: lokalt förankrad litteratur.
Namnet blev akronymen DIBB; där idéer blir böcker. Det är en parafras på Linköpings kommuns slogan ”där idéer blir verklighet” och ger en tydlig indikation på den lokala linje förlaget följer. Majoriteten av utgivningarna har varit historiska böcker som berättat om Linköping och Östergötland under decennierna som gått, men det har även getts ut andra typer av böcker, även skönlitteratur.
Denna höst har förlaget varit extra produktivt. Mycket på grund av att pandemin skjutit upp en del projekt.
-Tittar man på de senaste två åren har DIBB förlag ökat utgivningen, och det beror nog både på att ambitionsnivån har höjts samtidigt som det funnits många idéer. Så det hänger nog inte ihop med jubileet utan är nog mest tillfälligheter, säger förläggare Johan Hagesund.
Tioårsjubileet firades den 19-20 november med Öppet hus i lokalen på Hunnebergsgatan respektive ett event på biblioteket med korta föredrag där förlaget lyfte fram utgivningar som inte fått så mycket uppmärksamhet under pandemin. Dessutom anordnades bokmässan TellUs på Stadsbiblioteket den 4 december. I år dock i en lite annorlunda variant, som ett slags mellanting mellan fjolårets digitala upplaga och tidigare års traditionella mässor. I år fanns ingen utställardel utan TellUs satsade enbart på ett scenprogram, både förinspelat och live.
När det gäller höstens böcker så har utgivningen en stor bredd. Där finns bland annat “Nyfiken på hus”, en arkitekturbok för barn av Karin Schönmeyr och Kristina Alfonsdotter.
-Syftet är att förklara och väcka nyfikenhet kring arkitektur. Det är arton stycken utvalda byggnader i olika delar av Sverige, från olika tider, i olika stilar, som ger en ganska bred bild av svensk arkitektur. Det är DIBB förlags absolut största satsning, vi har lagt otroligt mycket tid och arbete på den. Boken vänder sig i huvudsak till barn 9-12 men vi har sagt att den är även för vuxna eftersom vi tror att alla kan lära sig ett och annat.
En ny sak som DIBB förlag har testat är att göra målarböckerna “Sätt färg på Linköping” och “Sätt färg på Östergötland”. De bygger på foton av Göran Billeson som gjorts om till målarbilder.
-Det är en del av vårt non-books-sortiment, det vill säga sånt som inte är böcker, som vi håller på att bygga upp. Och i det ingår även vårt frågespel “Dä spörs!” som innehåller 360 frågor om Linköping i sex kategorier.
Årets tegelsten, som Johan kallar den, är den över 400 sidor tjocka “Linköping 1921” av Michael Cocozza. Den handlar om året 1921 som anses markera demokratins riktiga genombrott i Sverige med kvinnlig rösträtt. Månad för månad går Cocozza genom viktiga händelser i Linköping under året, analyserar dem och sätter dem i perspektiv.
Har inte Gunnar Elfström släppt någon bok då? Jodå, självklart har han det och denna gång handlar den om Linköpings stadshus som i år fyller hundra år som stadshus.
-Det är en ganska smal skrift får man väl lov att säga. Det är kanske inte de breda lagren av Linköpingsbor som springer benen av sig för att ta reda på stadshusets historia. Men byggnaden i sig är intressant, och den har varit mer än bara stadshus genom åren. Och det kommer faktiskt en bok till av Gunnar Elfström som är lite bredare, en samling av hans krönikor. Och den är mer av en klassisk Gunnar Elfström-bok, berättar Johan Hagesund.