Söndagsintervjun: Ett sjukt bra liv

kultur / Permalink / 0

Knepet att få ett sjukt bra liv

 

Att få ihop livspusslet är inte det enklaste. Extra svårt är det att vara lycklig, vältränad och chill om man samtidigt ska parera en hjärtsjukdom. Anna Björk och Malin Nestor är två som försöker och i podden “Ett sjukt bra liv” delar de två Linköpingskvinnorna med sig av sina erfarenheter från att se livet från den ljusa sidan.

 

-Idén för podden föddes i det faktum att både jag och Malin bär på hjärtsjukdomar eller gener för hjärtsjukdomar men har valt att maxa livet, trots att det ibland känts rätt nattsvart. Vi har hittat metoder för att må bra och göra det bästa av det vi har. Och det var också det vi ville förmedla i podden “Ett sjukt bra liv”, säger Anna Björk som har lång erfarenhet från mediebranschen. Malin Nestor har sin bakgrund inom hälsa och tillsammans bildar de ett perfekt radarpar för att podda om mående och välmående. I avsnitten har de tagit upp frågor som lycka, ångest och strävan efter positiva rutiner.

-Avsnittens tema spånar vi fram gemensamt efter att någon av oss fått en idé. Vi delar ett dokument där jag (Anna) skriver manusstolpar och Malin börjar leta fakta och forskning på området. En punkt vi gärna vill få med i varje avsnitt är tips till lyssnaren. Det kan handla om tips på Instagram-konton att följa, de första viktiga stegen som leder mot dina drömmar eller hur du kan få en härligare arbetsdag. Den här delen av avsnitten är väldigt uppskattade av lyssnarna.

- Våra inspelningar görs på Dospace, Stora torget, i Linköping. En fantastiskt kreativ miljö där vår ljudproducent och Malin har ett eget utrymme med sköna fåtöljer, stora vackra fönster och högt i tak. Ofta poddar vi efter våra ordinarie jobb så efter vi har fyllt på med lite käk så drar vi igång inspelningen.

Det var för ungefär ett år sedan som Malin föreslog att hon och Anna borde starta en podd. De funderade över sommaren och kom fram till att årsskiftet var en naturlig startpunkt. På så sätt hann de planera poddens inriktning och även sätta ramarna för de första avsnitten. De

tog fram en grafisk identitet, lät en fotograf ta bilder, startade upp ett Instagramkonto och framåt hösten började de smyga igång marknadsföringen. Och responsen från lyssnarna har varit god.

-Vår tacksamhet är total! Våra lyssnare är så engagerade. De kommenterar ofta, skickar meddelanden till oss, delar avsnitten med sina vänner och återkommer avsnitt efter avsnitt. Vi har egentligen bara fått ett utvecklingsförslag och det är att vi skulle kunna prata ännu mer om våra egna erfarenheter och upplevelser.

Vad lyssnar ni själva på för poddar?

-Nu lyssnar vi mer än någonsin, ofta för att hitta inspiration och lyssna på hur andra gör sina produktioner. Men poddar vi återkommer till och som fungerar som underhållning för oss är Alex & Sigge, Fråga Agnes Wold och Fredagspodden.

Känner ni att ni börjar bli varma i kläderna och att podden börjar hitta sin form?

-Poddens form börjar faktiskt att sätta sig men sen tror vi att det är viktigt att inte stanna upp utan låta den få svängrum att förändras med tid. Jag (Anna) har ju många års erfarenhet av arbete inom media på exempelvis TV4, Aftonbladet och Corren så själva produktionen är bekant för mig. Malin, som aldrig arbetat med media, råkade vara en naturbegåvning som känns väldigt behaglig att lyssna på där hon sitter bakom mikrofonen. Tillsammans med Staffan Emanuelsson, vår ljudproducent, så får vi till riktigt bra inspelningskvalitet.

-Innehållet i podden är fortfarande så nytt och vi har en lång lista på ämnen att prata om, men vi är inte främmande för att testa nya former framåt. Vi pratade nyligen om att det hade varit roligt att testa nya inspelningsplatser och även bjuda in gäster. Vi får se vad framtiden har att bjuda på.

Till top