Krogkrönika

Är burgartrenden över?
Det senaste decenniet har kvalitetsburgare varit en av de stora trenderna inom svenskt krogliv. Burgarbarer har ploppat upp som svampar i hela landet och många har varnat för en överetablering. Nu tycks den vara här, för många burgarkedjor gör miljonförluster och har fått stänga restauranger.
Under 2024 satsar den amerikanska burgarkedjan Five Guys på att etablera sig i Sverige. Varför då, kan man undra? Har de inte gjort sin hemläxa? Burgarbarer har de senaste åren varit restaurangbranschens svar på padelhallar, de har ploppat upp i mängder och nu får de stänga igen för att det helt enkelt inte finns underlag för alla.
Exakt ingen är överraskad. Det är bra att den generella kvalitén på landets burgare har höjts avsevärt på senare år, men när det under några år exploderade med nya burgarställen var det inte svårt att räkna ut att många av ställena snart skulle få slå igen. Och det är precis vad som hänt på senare tid.
Siffror från 2022 visar att många av landets burgarkedjor har stora problem, både Flippin' Burgers och Bun Meat Bun Burgers gjorde exempelvis negativa resultat. Bastard Burgers ägs av moderbolaget Gatusmak AB som år 2022 omsatte drygt 43 miljoner kronor. Resultat efter finansnetto var ett underskott på cirka 3 miljoner kronor. Phil's Burger AB omsatte under år 2022 nästan 102 miljoner kronor och gjorde en förlust på ungefär 29 miljoner kronor efter finansnetto. Men allra sämst går det för Brödernas burgarrestauranger som under 2022 hade en omsättning på nästan 689 miljoner kronor och efter finansnetto hade ett minusresultat på cirka 169 miljoner kronor.
Varma Spisen, som bland annat driver Tugg Burgers och Flippin' Burgers, har ansökt om konkurs för tre av sina bolag och rekonstruktion för åtta andra bolag. Även Babas Burgers har ansökt om rekonstruktion. The True Bröderna Brothers, som äger hamburgerkedjan Bores, har gått i konkurs. Detsamma gäller Burgare & Co Sverige AB.
I ärlighetens namn är det inte bara hamburgarrestauranger som har det ekonomiskt tufft, hela restaurangbranschen har haft det kämpigt under flera år, men krisen blir extra tydlig inom burgarsegmentet eftersom överetableringen varit så markant där.
Förhoppningsvis kommer ett antal av burgarställena att överleva, för de fyller definitivt en plats i en stads totala restaurangutbud. Men burgarkrisen kan också vara en viktig lärdom för krogbranschen: visst är det viktigt att ha koll på mattrender men om alla andra springer åt ett håll kan det vara smartare att själv gå i en annan riktning.