Söndagsintervjun: Camilla Dahlson

kultur / Permalink / 0

Från Sommen till Chicago

Camilla Dahlson från Boxholm har gjort succé med sina böcker i “Sommen”-serien, men även skrivit annan feelgood och även en mängd barn- och ungdomsböcker. Nyligen gav hon ut “Från Tranås till Chicago”, en historisk roman inspirerad av det livsval hennes mormors syster Astrid gjorde för hundra år sedan.

Den stora emigrationen till Amerika under 1800- och början av 1900-talet är en viktig del av den svenska historien, och när Camilla Dahlson satte sig för att skriva sin senaste bok fick det bli utgångspunkten för berättelsen.

— Det känns jättekul att äntligen få släppa min första historiska roman, särskilt då den är inspirerad av min mormors syster Astrids livshistoria. Hon emigrerade precis som titeln, från Tranås till Chicago på 1920-talet, som 18-åring. Jag har själv träffat Astrid ett fåtal gånger som barn, men har fått hennes livshistoria återberättad i efterhand. Egentligen skulle flera av syskonen emigrera till USA, men på grund av lågkonjunkturen blev de kvar i Sverige, säger Camilla och fortsätter:

-Jag har tyvärr inga gamla dagböcker eller brev, utan känslor och annat har jag fått hitta på. Familjen Mars (som startade den välkända chokladbiten Mars) som Astrid arbetade hos finns det en hel del skrivit om, annars har jag intervjuat mamma eftersom Astrid är hennes moster, jag har sökt i passagerarlistor från Amerikalinjen och läst gamla artiklar om Chicago som ligger ute på nätet. Jag har också läst en massa böcker från och om 1920- och 1930-tal för att få in rätt känsla. Det är viktigt att alla detaljer blir rätt för att historien ska kännas trovärdig. Till exempel läste jag en bok om Al Capone och gangsterväldet i Chicago för att sätta mig in i hur det verkligen var i Chicago på 1920-talet.

Förhoppningsvis säljer boken bra för en uppföljare är redan på gång, avslöjar Camilla.

-Planen är att bok två, “Livet i Chicago”, ska komma ut till hösten. Jag har skrivit klart råmanus, förläggaren har läst och jag har redigerat en omgång efter hennes tankar om texten. Nu går jag i väntans tider för att se vad hon tycker om den nya versionen. Om manuset blir godkänt blir det ett par redigeringsomgångar till tillsammans med redaktör och så korrekturläsning.

Camilla berättar att hon tycker om att växla mellan att skriva kortare böcker för barn och längre romaner för vuxna. Mest känd är hon för den så kallade Sommenserien som hittills bjudit på fem feelgoodäventyr vid sjön Sommen i södra Östergötland.

-Just nu har jag inte några planer på någon mer Sommenbok, men vem vet? Kanske om några år …

Hur har du utvecklats som författare från din första bok och fram till nu?

-Jag skriver längre böcker nu och tycker nog att jag är bättre på att gestalta nu än när jag började. Sedan kan man ju alltid bli ännu bättre på att gestalta och skapa närvaro i en berättelse. Jag tycker nog att jag utvecklas och blir lite bättre för varje bok. Jag är nog nöjd med de genrer som jag skriver i nu, historiska romaner och feelgood och gärna någon mer barnbok framöver.

Under våren är Camilla även aktuell med boken “Tårtor och tavlor”, en varm berättelse om vänskap över generationer och om att hitta sin plats i livet.

-För mig börjar ett skrivande av manus med någon samhällsfråga och så var det den här gången också. Eller den här gången var det två samhällsfrågor: brott mot äldre och gigjobb.

Jag hörde ett radioprogram om de nya gigapparna som finns nu och hur, ofta unga, människor gör olika ärenden och uppdrag åt folk genom de här apparna. Hur de för väldigt små summor får slita hårt och dessutom bli betygsatta efter varje litet gig. Det verkar vara en enormt tuff tillvaro och det ville jag skriva om. Jag lade till ett konditori i handlingen också, med en massa goa kakor och bröd. Det måste ju vara lite härligt i en feelgood! Läsarna borde bli sugna både på att äta kakor och att baka!

Till top