Filmkrönika

Film / Permalink / 0

En sista rulle från Tarantino

 

Quentin Tarantino är i full färd med att sammanställa sin tionde film “The movie critic” som också sägs bli hans sista. Man kanske skulle ägna julledigheten åt att kolla genom hans tidigare filmer, för få regissörer har hållit en högre och jämnare nivå under sin karriär.

 

Ska man sammanfatta 90-talet i ett enda ord skulle det kunna vara “Tarantino”. Den hyllade filmregissören står liksom för allt som utmärkte det decenniets populärkultur: coolheten, nörderiet, ironin, jakten på “kult”. Han förde in ny energi i filmkonsten med sina långa och detaljerade dialoger, sitt upphackade berättande och sin fäbless för så kallad skräpkultur. Quentin Tarantino var den coolaste som gick i ett par skor, möjligen med undantag för Vincent Vega.

Det är säkert tio år sedan jag hörde Tarantino nämna att han bara skulle göra tio långfilmer. Han hade inte fler i sig sa han, och han ville inte fortsätta göra film om han inte hade mer att berätta, även om filmbolagen säkert skulle betala honom väl om han fortsatte. Jag hoppades att det inte skulle stämma för Tarantino är inte bara tuff, han är bra också. Det är bara att titta på hans meritlista, från regidebuten “De hänsynslösa” 1992 via det stora genombrottet med “Pulp fiction” 1994 till den fantastiska källarscenen i “Inglorious basterds” 2009 och den fantastiska “Django Unchained” 2012 fram till den senaste långfilmen “Once upon a time in Hollywood” från 2019. Utöver sina egna filmer har han även varit inblandad på andra sätt i många bra rullar, som att skådespela i “Desperado” och “From dusk till dawn” och skriva manus till “True romance” och “Natural born killers”.

Åren har gått men Tarantino har bestått och har på nåt sätt lyckats ta med sig sin 90-talscoolhet in i 00-talet, 10-talet och 20-talet. Och än är han inte lastgammal, han fyllde 60 i våras, så han skulle säkert kunna ha två decennier till i sig av bra filmer om han bara ville.

Hans kommande film, som alltså sägs vara hans sista, har gått under arbetsnamnet “The movie critic” och handlar om en filmkritiker på 70-talet i Los Angeles. Filmen har i skrivande stund inte fått något premiärdatum men går förmodligen upp på biograferna under 2025. På grund av Hollywoodstrejken har filmstarten blivit försenad men tydligen ska John Travolta spela huvudrollen, vilket i så fall blir en slags cirkelslutning från “Pulp fiction”.

Kanske kommer det fler långfilmer från Tarantino, kanske går han över till tv eller andra format, kanske pensionerar han sig för gott. I vilket fall är det knappast fel att hylla en av vår tids bästa filmskapare.

“You’re Quentin fucking Tarantino. Don’t you forget it”.

 

Fem oförglömliga Tarantino-ögonblick:

1.Inledningsscenen i “Inglorious basterds” med de gömda judarna under golvet.

2. Danstävlingen i “Pulp fiction”.

3. Den vidriga mandingofighten i “Django unchained”.

4. När Cliff Booth slår ner Bruce Lee i “One upon a time in Hollywood”.

5. Exploderande hjärta-tekniken i “Kill Bill”.

Till top