Krogrecension: The Lamp hotel

The Lamp hotel
Hospitalsgatan 5, Norrköping
Betyg: 4 av 5
En ljuspunkt i stans restaurangliv
Spännande asiatiska inslag hos The Lamp hotel
En stor lampa i mitten har gett namnet, och The Lamp hotel har mycket riktigt en lysande restaurang, faktiskt en av de bästa i stan. Man är med i krogguiden White guide och förtjänar den platsen genom sina intressanta sätt att mixa de svenska och asiatiska köken.

The Lamp hotel är inte bara ett stilrent och modernt boutiquehotell mitt i stan. Det sticker ut på flera sätt, exempelvis har de hissröster som talar om på klingande östgötska vilken våning man är på. Det finns en häftig innergård som är trevlig under sommarhalvåret och i källaren finns ett omtalat spa som är värt ett besök. Men hotellet har också en riktigt bra restaurang som står på egna ben, och som ofta brukar komma högt i olika rankingar.
Konceptet kan beskrivas som “Svenska smaker med en flirt till det asiatiska köket”. I grunden bygger maten på vanliga svenska rätter som råbiff, gös eller ryggbiff men köket adderar en asiatisk touch som skapar en häftig crossover. På menyn hittar man många spännande rätter med exotiska namn och ingredienser. Bland förrätterna hittar man saker som Lax Sashimi med passionsfrukt, avokado, mango, grön tomat, chinkiangdressing och thaibasilika. Ett annat exempel är Tonfisk Tartar med gochugaru, yuzu gurka, mango, vårlök, majs. Många ord får man googla för att förstå vad det är man beställer, eller känner ni till saker som dado, sojatapioka, pebre och togarashi?

Jag slår till på hummertacon för 225 kronor med avokado, röd chili och shisokrasse som förrätt. Man kan välja att beställa tre-fyra smårätter som middag istället för en huvudrätt, men jag kör det klassiska upplägget med för-, huvud- och efterrätt. Jag får även provsmaka mitt sällskaps förrätt Kushiyaki Iberico med mangosallad och gochujang för 145 kronor. Det är ett vällagat grillspett som är gott men som ändå bleknar i jämförelse med hummertacon som får högsta betyg med sin utsökta kombination av det krispiga skalet, hummerns lenhet och stinget i den röda chilin. Det tycker även grannbordet, där gästerna skippar huvudrätten och istället beställer in fler tacos.
På pappret ser inte huvudrätterna så intressanta ut, det är röding, burgare, ryggbiff och blomkål, men The Lamp hotell piffar till dem med spännande ingredienser. Mitt sällskap tar burgaren med jalapenomajonnäs till pommen för 225 kronor. Det är en bra burgare som får en lite annorlunda touch genom tomatchutneyn. Den är god men i slutändan ändå bara en burgare.

Själv tar jag rödingen för 295 kronor och den är kanon. Den serveras med grön curryskum, arancini (risottobollar), hjärtsallat, mynta gurka och bränd äppelkräm, en oväntad kombination som funkar riktigt bra och tallriken blir renskrapad.
Till efterrätt avrundar jag med Vitchoklad & passion Crème brûlée för 95 kronor, ytterligare ett exempel på hur The Lamp hotel tar en klassiker och twistar till den en smula. Inte så jättemycket i detta fall, men tillräckligt för att väcka intresset, en vanlig crème brûlée hade jag nog skippat.
Restaurangens inredning är elegant och det råder en lugn och skön stämning. Det är trivsamt, kort och gott, och jag kommer gärna tillbaka flera gånger.Ölsortimentet är dock lite klent och denna kväll är det dessutom fel på IPA-kranen så det finns bara en sort på tapp. Servicen är okej men skulle kunna gå att vässa lite, och möjligen skulle även huvudrätterna kunna lyftas
ytterligare ett hack. Men kvaliten är genomgående hög och rätterna generellt väldigt prisvärda, så The Lamp hotell skimrar fint i Norrköpings restaurangutbud.
