Krogkrönika
Vad trendar i köket i år?
Varje år har sina mattrender. Nu är 2025 här och det är dags att ta en titt i spåkulan för att se vad vi kommer att vräka i oss under det kommande året. Vissa av experttipsen verkar helt rimliga medans andra känns mer tveksamma...
Dag ut och dag in står man där i köket och försöker komma på något nytt att laga till middag. Oftast slutar det ändå med samma rätter som vanligt: pasta i olika former, tacos på fredagen och en rotation av pannkakor, fiskpinnar och de andra vanliga vardagsrätterna som man lagar vecka efter vecka. Den stora frågan är om potatisen ska kokas, stekas eller bli mos, och det mest våghalsiga beslut man tar är att våga sig på en kycklinggryta till helgen.
För att ge lite inspiration kommer här därför en liten sammanställning av några av de mattrender som enligt experterna kommer att utmärka 2025. Läs, ta in och följ råden så kommer du att bli en stjärna i köket i år.
Elle menar att wokpannan från 90-talet är tillbaka och att airfryern är ute. Att fermentera, baka eget surdegsbröd och göra egen pasta är hett enligt dem. Sex superheta trender 2025 är matiga mackor, minitårtor, vatten, te, protein och grekisk mat.
Enligt Vinjournalen kommer vi dricka mindre alkohol och vara lojala mot “personliga produkter” som får oss att känna oss speciella. Hållbarhet, hälsa och hantverksmässig produktion är viktigt.
Allt om Mat menar att året kommer kännetecknas av pinsa, växtbaserade köttliknande livsmedel, dubbelsås, att vi äter linner (lunch/dinner) och att vi dricker alkoholfritt/alkoholsvagt.
Cicada nämner matländer som Etiopien, Nigeria och Senegal som extra trendiga, liksom kryddor från Mellanöstern. Även sydamerikansk fusion där exempelvis peruansk ceviche och brasilianska churrasco kombineras med influenser från Japan och Kina anses ligga helt rätt i tiden.
Och i Food & Friends årliga trendrapport framgår att vi kommer byta ut sockret mot naturliga sötningsmedel, att vi kommer äta snacks fyra till sex gånger om dagen, att drinkarna kommer bli mindre och “matigare”, inspirerade av rätter som caprese och waldorfsallad. Och istället för mat vi känner igen vill vi ha rätter som väcker nyfikenhet och chockar, som trynen eller hela gris- eller fågelhuvuden på tallriken.