Krogkrönika (Nolltretton, maj)Röj rätt på konserten

 

Vad gör du när du går på en rockkonsert, står du långt bak och lyssnar eller är du delaktig i att skapa stämning? Det finns många saker som publiken kan göra för att höja stämningen på en konsert.

 

Hårdrockstecknet

Eller “Long live rock´n´roll” som det egentligen heter. Sträck ut armen med pekfingret och lillfingret rakt fram. De båda mittenfingrarna låser du mot handflatan med tummen. Går även att göra med båda händerna och fungerar extra bra i kombination med lite schysst headbanging (se nedan).

 

Headbanga

Headbanging är en rörelse som utförs till hårdrocksmusik där man rör huvudet upp och ner och skakar på håret. Det blir mest effektfullt om man har långt hår. Har man väldigt långt hår kan man även snurra huvudet som en propeller. Detta passar bäst till den allra hårdaste och snabbaste hårdrocken.

 

Luftgitarr

Vissa som är riktigt inne i en konsert kan ses stå och spela luftgitarr. Det anses dock rätt töntigt och bör hellre skötas i hemmet.

 

Poga

Pogo är en minimalistisk dans som uppstod inom punk-rörelsen. Pogon är väldigt enkel och består huvudsakligen av att man hoppar upp och ner på stället.

 

Mosh

Inom punk och hardcore är det relativt vanligt med en ”Mosh Pit” framför scenen. Det är ett område där man moshar, det vill säga knuffas eller slänger sig mot de andra personerna.

 

Circle Pit

En variant av mosh är en Circle Pit. Det går ut på att springa runt, runt, i en cirkel tills man blir helt yr.

Wall of death

Vid en Wall of Death ställer publiken upp sig mitt emot varandra som två väggar. Därefter springer man fort rakt mot varandra tills man krockar. Detta förekommer mest på thrash metal-konserter.

 

Stagedive/publiksurfa

Stagediving innebär att en person kastar sig från scenkanten och fångas upp av publiken. Om man fortsätter att ”flyta” runt uppe på publikens händer talar man om publiksurfning. På många konserter och festivaler är detta förbjudet på grund av olycksrisken.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0