Avengers S.T.A.T.I.O.N

Var på Avengers-utställningen i Norrköping igår. Kul om man är ett Marvel-fan, och har ni tänkt att gå så visas den fram till den 2 september.

Filmrecension: Molly´s game

Molly´s game

Molly (Jessica Chastain) är något av ett underbarn som tycks född för att lyckas i livet, men när hon ska kvala in till OS i puckelpist skadar hon sig och alla planer går i stöpet. Nere på botten i L.A. halkar hon in i pokervärlden och snart arrangerar hon sina egna pokerturneringar. Sen rullar det på. Insatserna ökar men i takt med framgången drar hon också till sig personer man bör undvika, och snart får hon FBI på halsen.
Hon anlitar en advokat (Idris Elba) och man skulle kunna säga att "Molly´s game" är en mix av rättegångsdrama och en klassisk uppgång-och-fall-historia. Filmen är Aaron Sorkins (manusförfattare till "Vita huset") regidebut.
Förutsättningarna att bli en kanonfilm finns absolut där, och stundtals är det riktigt bra stuns i rullen, särskilt i pokerscenerna. Men det finns också brister som gör att det inte håller hela vägen. Första tredjedelen har rappt tempo och fräck berättarteknik, sedan tappar filmen fart och intensitet och blir dessvärre småseg. Det kan vara svårt att hänga med i de juridiska turerna och än värre är det för den publik som inte kan regler och uttryck inom poker. Den ansträngda relationen med pappan (Kevin Costner) bränner aldrig till och hela rättegångsbiten känns ointressant. Kanske för att man aldrig riktigt får grepp om vem Molly är och vad hon vill.

3/5

Kräftskiva

Jajjamen...igår hade vi kräftskiva med äkta Vin-kräftor, nubbe, Västerbottenpaj och annat gött. Men jag fick inte nog så vi måste nog köra en kräftskiva till inom kort.

Han fick ingenting

Här är den den rockvideon jag var med i tidigare i somras. Aguson & Stormen - Han fick ingenting
 

Västeråssvängen del 2

Världens fulaste gatupratare?
Och det var bara början...för om första dagen var kanon så blev andra dagen rätt misslyckad.
Av skäl jag inte orkar gå in på så skippade vi spa:t på The Steam Hotel (vilket var en av anledningarna till att vi valde att åka dit). Dessutom mådde både Bella och jag lite konstigt (senare kom vi på att det kanske berodde på åskan).
Ett annat skäl till att vi åkte till Västerås var att vi skulle till Sala silvergruva. Och länge var allt frid och fröjd, men precis när vi började guidningen kom det värsta och mest intensiva skyfall jag varit med om. På bara några sekunder kom en hagelstorm/regnoväder från ingenstans och gjorde alla dyngblöta. Nere på 155 meters djup är det bara +2 grader, så guidningen ställdes helt enkelt in eftersom alla var så blöta. Och just det: efter bara nån minut sken solen för fullt igen.
Så vi drog till Fagersta istället och hälsade på Kicki & Bosse - och fick en guidad tur genom Hälleskogsbrännan.
Det var intressant, men inte riktigt det vi tänkt oss när vi vaknade på morgonen. Sen blev det lite ändrade planer för kvällen också...ja ja, det blev väl en okej dag ändå och Sala silvergruva får vi väl ta en annan dag.

Filmrecension: Downsizing

Downsizing

Alexander Paynes nya film har en riktigt bra grundidé. Norska forskare kommer på en teknik för att kunna krympa människor till 13 centimeter, vilket skulle vara en perfekt lösning på problemet med utarmningen av jordens resurser. Dessutom för det med sig den fördelen att de krympta människorna även blir väldigt rika och får leva i inhägnade lyxsamhällen. Några som nappar på idén är Matt Damon och Kristen Wiigs rollfigurer, som bestämmer sig för att slå till.
En perfekt öppning för en skojig men samtidigt tankeväckande sci-fi-rulle känns det som. Men just när filmen borde bli intressant vete tusan vad som händer. Då ändrar "Downsizing" plötsligt karaktär och blir något helt annat. Alla de praktiska, moraliska och filosofiska frågor som borde avhandlas glöms helt bort. Ja, det glöms nästan bort att Matt Damon överhuvudtaget är krymt och lever i en miniatyrvärld. Istället kommer det in märkliga bifigurer som gör konstiga saker, filmen får ett annat tonläge och börjar handla om helt andra saker än den gjorde i början. Jag försöker lista ut vad det är Payne vill säga, men landar i slutsatsen att han nog inte vet det själv. Storyn hänger helt enkelt inte ihop och sista halvtimmen är rent ut sagt usel. Hur kunde det gå så fel?

2/5

En tripp till Västerås

Västerås har ju alltid känts som en tråkig och intetsägande stad, men sen ett år tillbaka eller så har de ju det berömda The Steam Hotel, så nu var det dags att kolla in staden.
Vi började med en kanonlunch inne i centrum, på Nya Hattfabriken. Sen drog vi och checkade in på hotellet.
Började med en öl uppe i skybaren...
Sen svidade vi om och laddade upp med en fördrink innan middagen.
Riktigt snygg inredning, men deras spakoncept har stora möjligheter till förbättring. Hur som helst - en riktig trevlig dag.

Lehmans fredagsfräckis

Det finns 70 sätt att tillfredställa en kvinna.
En 69:a och en tur till Ullared.

Filmrecension: The Post

The Post

Det fria ordet är under ständig attack och måste likt demokratin återerövras varje dag. Och vissa dagar mer än andra, som när USA:s president utser media till sina fiender och vill hindra nyhetsorganisationer från att informera allmänheten. I "The Post" handlar det om Richard Nixon, men filmen skulle lika gärna kunna handla om Donald Trump - och gör väl egentligen det också.
I "The Post" tar sig Steven Spielberg an den sanna historien om hur president Nixon ville stoppa tidningar från att publicera hemliga dokument om Vietnamkriget, och vi får följa personerna på The Washington Post (bland annat Tom Hanks och Meryl Streep) när de våndas över frågan om de ska publicera de känsliga uppgifterna och i så fall riskera åtal.
Det är en viktig film, särskilt i tider som dessa, och för de som gillar gamla tryckpressar och murvelromantik är det en fröjd att titta. Men filmen har också en del smärre brister. Den känns ibland lite hafsigt gjord och det är svårt att riktigt engageras av den lite luddiga historien. Det är en film som har många viktiga saker att berätta om journalistik, demokrati och yttrandefrihet men som är lite för lättviktig för att nå ända fram.

3/5

14 augusti

Äntligen dags!

Krogkrönika

Monopol på alkohol

I debatten framstår ofta Sverige som det enda landet i världen med monopol på alkohol men hur ligger det till egentligen?

Det har hänt mycket de senaste decennierna med den svenska alkoholförsäljningen. Större utbud, självplock, bag in box, flera importörer, kändisviner och längre öppettider för att ta några exempel. Många tycker dock att liberaliseringen ska gå ännu längre och att Sverige ska tillåta alkoholförsäljning i mataffärerna som i många andra länder. Det är en gammal fråga som diskuteras med jämna mellanrum men just nu tyder inte särskilt mycket på att det skulle ske. De senaste åren har det pratats mer om så kallad gårdsförsäljning och där känns det som att chanserna är något större att det skulle kunna bli tillåtet så småningom.

Men än så länge är det Systembolaget som gäller om man vill köpa sig en flaska starkt till helgen. Och det svenska alkoholmonopolet har gamla anor. Redan 1855 kom de första regleringarna och dessa har under åren ändrats lite fram och tillbaka till det upplägg vi har idag. Ibland kan det låta som att Sverige är det enda landet i världen som försöker begränsa sin befolkningens drickande. Detta är dock inte sant, utan många länder har regleringar kring sin alkoholhantering.

Det kan handla om begränsningar i allt från tillverkning och import till detaljhandel och servering. Den vanligaste lagen rör åldersgränser, men det kan även handla om exempelvis höjda skattesatser för alkoholreklam. Traditionellt har alkoholmonopol varit förknippat främst med de nordiska länderna, Kanada, delar av USA och vissa mellan- och östeuropeiska länder, men när det gäller tillverkningsmonopol finns det faktiskt (åtminstone när det gäller vissa alkoholslag) i en rad länder världen över, såväl i Latinamerika som Asien och Afrika.

När det gäller detaljhandelmonopol är det inte riktigt lika utbrett men finns ändå i ganska många länder. Förutom Sverige, Norge, Island och Finland även i Kanada, Colombia, Franska Polynesien, Gambia, Kambodja, Kirgizistan, Makedonien, Malawi, Mauritius och Mongoliet. Även Australien och Nya Zeeland har begränsningar. Men "värst" är det faktiskt i USA (främst i södern) där det finns hundratals så kallade "dry counties" där det råder totalförbud mot alkoholförsäljning. Och jämför man med det så kanske det inte är så illa med Systembolaget ändå?

Zvenzexa

I helgen hade vi svensexa för Zeijlon. Och det är allt jag tänkte säga om det - för det som händer på svensexor stannar på svensexor!

Sommar i Sverige del 7

Det blev bara en dag på Böda, sen var det dags att börja röra sig hemåt igen. Men först stannade vi till i Kalmar och åt småländska kroppkakor.
Där träffade vi även en kompis till Bella. Sen blev det E 22:an hemåt. En härlig sommarresa i södra Sverige. Och sommaren är ju inte slut än på långa vägar...

Skivrecension: Taken by Trees

Taken by trees
Yellow to blue

The Concretes hade några fina år där på 00-talet när de till och med fick till en hyfsad internationell karriär. Strax efter andra skivan, när de stod på toppen, valde sångerskan Victoria Bergsman att lämna bandet, och efter det började luften så sakta gå ur The Concretes. Och kanske var det även den sista sucken för den svenska indiepopen.
Bergsman då, vad hände med henne? Jo, hon startade soloprojektet Taken by trees och albumdebuterade med skivan "Open field" 2007. Den följdes upp av "East of Eden" 2009 och "Other worlds" 2012, men efter det har det varit mer eller mindre tyst i sex år.
Men nu är hon tillbaka med en ny platta fylld med halvskör indiepop nånstans mellan The Concretes och Club 8. Luftig, mjuk, smekande, med strålande melodier och den där sköna indiekänslan som åtminstone jag har saknat ganska mycket inom svensk pop det senaste decenniet.
Redan vid första lyssningen fastnar jag för inledningen med "Wait", "Vibrant colors" och "Once", men tänker att mycket av det övriga materialet är lite för dystert och långsamt för att "Yellow to blue" ska vara en helgjuten skiva, trots den lätta 80-talstouch som svävar över albumet. Skivan växer något med antal lyssningar och fyran står hela tiden och knackar på. Men nja, den får vänta utanför denna gång.

3/5

Sommar i Sverige del 6

Nä, efter Karlskrona var det dags för lite sol- och bad, kände vi. Så vi körde mot Kalmar och sen över Ölandsbron.
Min bror Patrik hänger ju en del på Böda Sand om somrarna, så vi drog dit och hälsade på honom i husvagnen.
Sen ner på beachen...
Tror det var 25 år sedan jag senast var på Böda, så det var hög tid att åka dit. Och det var riktigt fint.
På kvällen blev det amerikansk buffé...
...och sen en titt på området. Böda Sand - solklart!

Lehmans fredagsfräckis

Rödluvan var på väg till mormor, korgen med dagens nybakade bullar höll hon under armen.
Rätt vad det var så får hon syn på vargen som sitter bakom en stor sten vid sidan av stigen.
Rödluvan går fram till vargen och säger:
- Hej, vilken fin päls du har.
Vargen tittar storögt på henne, reser sig och springer iväg längst stigen.

Rödluvan traskar något förvånad vidare på stigen och efter en liten stund ser hon vargen igen sittandes bakom en sten och grinar illa.
- Hej varg, vilka stora, vassa tänder du har, säger Rödluvan.
Vargen studsar upp och pinnar iväg så att kottar och barr yr längs stigen.

Återigen traskar rödluvan iväg, ännu mer förvånad än tidigare.
Efter en liten stund ser hon vargens öron sticka upp bakom en buske i ett dike.
Nu hade hon blivit riktigt nyfiken och säger:
- Hej varg, vilka fantastiskt långa öron du har.
Då svarade vargen:
- Nej nu får du fan ge dig, kan jag få skita ifred eller?

Sommar i Sverige del 5

Lämnade Lund och drog till Jakriborg, som jag varit sugen på att se i flera år. Var lite kul, men nja...var inte så häftigt som jag hade önskat/trott.
Så vi drog oss mot Österlen istället. Första stopp: Tomelilla med Hasse & Tage-museet.
Sen Ale Stenar...
Äggakaga i Simrishamn...
...och Fritiof Nilsson Piratens grav i Ravlunda.
Härliga Österlen!
Tog en milkshake på Bella´s Place i Bromölla...
...innan vi avslutade dagen i coola Karlskrona. Nu ska vi se om brorsan är kvar på sitt sommarställe!

Sommar i Sverige del 4


Började dagen med en helvetesvandring till Lars Vilks konstverk/republik Nimis. Kul att se, men var det värt besväret? Tveksamt...
Så vi drog tillbaka till Helsingborg och tog färjan över till Helsingör. Blev två röda och en grön på båten. Hygge!
Tog ett smörrebröd med rejer och en lille en på torvet...superhygge!
På båten hem blev det danska wienerbröd och sen mot Bjärred för att kolla in Sveriges längsta brygga!
Hamnade till slut i Lund. Vart bär det imorgon? Ja, det får vi se...

Sommar i Sverige del 3

Vi checkade ut från Särö Hus och fortsatte söderut, mot Hotell Havanna i Varberg. Har hört mycket om det så det var man ju tvungen att kolla in.
Sen mot Falkenberg. Egentligen hade vi tänkt att ligga och pressa på Skrea, men vädret var inget vidare så det blev silltallrik istället.
Ett snabbstopp i Kärleken i Halmstad, sen tog vi in på hotell i Helsingborg. Gick ut en sväng på stan och sen hem igen. Nästa stopp? Vem vet? Inte ens vi själva.

Bildskön i Mjölby

Kan ju passa på att göra lite reklam för Jessicas fotoutställning. Enligt rykten kan det även vara så att undertecknad eventuellt dyker upp på nåt av fotona...

Sommar i Sverige. Del 2

Efter Jönköping fortsatte vi mot Götelaborg för att hälsa på Pelle och Frida. Vi tog färjan till Öckerö och sen möttes vi upp på Fotö hamncafé. Härligt att komma ut i skärgården!
Fick en bra deal med räkmacka och massage. Sen en snabbis till Billdal för att kolla in deras nya radhus och sen vidare till Särö...
Där spa:ade vi järnet...

Och sen blev det middag, massagestolar, rödvin och mys.
Härlig havsutsikt från rummet, men imorrn är det dags att lämna skärgården och dra sig söderut.

Sommar i Sverige

Vi hade tänkt att dra iväg på en liten semester på söndagen, men fick ett ryck och drog redan på lördagen. Första stopp: Jönköping. Vi tog in på hotell, käkade gött och sen ut på stan för att kolla in det nya, häftiga området nere vid vattnet.

Är ju inte så ofta man hänger i Jönköping och det har kanske haft sina orsaker, men jag gillar uppfräschningen som skett och det nya strandpromenadsområdet.
En perfekt mjukstart på semestern...nu bär det vidare västerut.

Filmrecension: The greatest showman

The greatest showman

En bra musikalfilm får alltid upp humöret. Och "The greatest showman" har fart och fläkt, riktigt bra låtar och är visuellt njutbar med sina 1800-talsmiljöer, sitt färgstarka persongalleri och sina snygga nummer.
Vi får följa P.T. Barnums (Hugh Jackman) resa från den fattiga barndomen till framgången som "världens största showman". Det börjar med en freakshow med siamesiska tvillingar, skäggiga damen, en dvärg och andra udda figurer och leder till att han ordnar en USA-turné med den svenska näktergalen Jenny Lind (Rebecca Ferguson). Men trots att han tjänar stora pengar och får träffa den engelska drottningen kommer Barnum aldrig undan sitt klasskomplex.
Historien, som är verklighetsbaserad, är rappt och effektivt berättad och personligen blir jag väldigt positivt överraskad av filmen. Ferguson är magnetisk, Michelle Williams (som spelar Barnums fru) gör också bra ifrån sig och till och med Zac Efron gör en strålande insats. Och Jackman själv är i absolut toppform. En riktigt härlig film som jag ser fram mot att se, och framförallt höra, på en teaterscen framöver.

4/5

Oktoberfestpremiär!

Jawohl! I går var det dags för årets första Oktoberfest. På Tyska Torget(!) i Norrköping. Och fler kommer det att bli...

Linköping Horse Show

Igår var jag en sväng på Linköping Horse Show och vilka sprang jag på i VIP-tältet om inte mingelproffsen P:sson och Jonna! Finns det nån som är bättre än mig på att hittta gratisöl och snittar så är det de där två.

Torsdagtoner #3

Igår körde vi Torsdagstoner så jag cyklade bort till Trädgårdsföreningen och kollade in läget. Och tja...det såg ut ungefär som vanligt. Håkan Maas & Turbulence lirade, ett fyllo dansade framför scenen, Jögga stod vid mixerbordet. Så jag köpte en glass och cyklade hem igen.
Nästa torsdag är sista gången. Då lirar Elin Namnieks, Muskedunderorkestern och The Varitones.

Lehmans fredagsfräckis

En dam kliver in i en zooaffär, får syn på en papegoja och blir genast förtjust i fågeln.
- Ursäkta, kan papegojan prata och är den till salu? frågar hon
- Jadå den både pratar och är till salu. Men jag måste nog varna er. Förre ägaren drev en bordell så gojan kan ha snappat upp lite fula ord och så.
- Jag är inte känslig och mina barn är stora nog att klara ett par fula ord. Jag köper den!
Hon kommer hem med papegojan och placerar den på ett bord i vardagsrummet. När hon tar av skynket från buren kraxar fågeln till och säger:
- Wow! En ny bordell och en ny bordellmamma!
- Jag är inte nån bordellmamma och det här är inte någon bordell, svarar damen och skrattar lite för sig själv.
En liten stund senare kommer damens två döttrar hem och går in i vardagsrummet för att titta på papegojan.
- Wow! En ny bordell, en ny bordellmamma och två nya horor! Kraxar papegojan.
Flickorna blir först stumma av förvåning men efter en liten stund skrattar allihop gott åt det hela, eftersom de trots allt kan se det roliga i situationen. Nån timme senare kommer maken hem och går in till sin familj i vardagsrummet var på papegojan utbrister:
- Wow! En ny bordell, en ny bordellmamma, två nya horor, men samma gamla kunder! Hur är läget Benny ?

Torsdag...betyder toner i Trädgårn igen

Refvens grund är över, men vi kör ju en liknande grej i Linköping också. Ikväll är det tredje gången för Torsdagstoner i Trädgårn (ca 18-21). 

Värmebölja

+35 enligt termometern i köksfönstret. Var det peaken på denna extremsommar?
Nu kommer visst rysskylan med temperaturer på +20-25 grader. Brrr...

Biotisdag

Det blev ett biobesök för tredje kvällen i rad. Denna gång årets mest omtalade skräckis "Hereditary". Och den var verkligen vidrig, fast lite annorlunda. Mer av obehaglig stämning och mindre hoppa-till-effekter och splatter, vilket var bra. Utförandet var top notch, men manuset höll vid en närmare anblick inte riktigt ihop hela vägen. Men ska ni bara se en enda rysare i år så är det nog denna.
Betyg: 4 av 5
 
PS: Själv har jag ju gått och hoppats i flera år på den kommande "Slender man", men efter att ha sett den halvusla trailern kan man nog säga att peppen lagt sig en smula...

Semestern närmar sig

Har hört att rätt många håller på att avsluta sin semester och ska börja jobba igen. Sen finns det några av oss som inte börjat sin semester än...
Hittills har jag mest hållt på att lattja runt, men nu jäklar, nu ska vi semestra så det står härliga till. Vi ses därute i sommarsverige!

RSS 2.0