Filmkrönika

Film / Permalink / 0

James Bond är död - länge leve James Bond

Daniel Craig har sagt adjö till rollen som James Bond och därmed är det dags att dra igång filmnördarnas favoritdiskussion – vem som ska bli nästa James Bond.

 

Daniel Craig har gjort sin sista Bondfilm och det blev ett storslaget farväl. Inte bara var det en mastodontfilm med en längd på 2.43 utan den innehöll också ovanligt mycket känslor och sentimentalitet. Filmen hade sin sedvanliga action och sina coola scener men det är tydligt att "No time to die" ville vara något mer än bara en vanlig Bondfilm. Här skulle det berättas en stor historia och publiken skulle verkligen komma in under huden på den hemlige agenten. Men ville vi verkligen höra Bond säga orden "jag älskar dig", dessutom två gånger? Jag är tveksam.

Första timmen av “No time to die” var dock strålande. Den bakåtblickande inledningssekvensen, förtexterna och ledmotivet, händelserna i den italienska byn och i Karibien, Felix Leitner-episoden och den nya kvinnliga 00-agenten, så långt in i filmen fanns skalans högsta betyg inom räckhåll. Den lite annorlunda tonen, känslosamheten och det mer jordnära anslaget fungerade bra. Såväl Craig som filmens kvinnor gjorde minnesvärda insatser.

Men tempot var segt och filmen för lång. Rami Malek var ointressant som skurk och det var svårt att hänga med i hans plan. David Denciks insats som forskare var lättglömd och Cristoph Waltz som Blofeld var bara med i en kort scen. Ju längre filmen gick desto svårare blev det att engagera sig, trots att filmen verkligen försökte spela på känslosträngarna. Trots den svaga sista halvan får "No time to die” ändå ses som ett värdigt avslut för Craig i rollen som Bond. Och nu börjar det roliga – spekulationerna kring vem som blir nästa Bond.

 

Producenten Barbara Broccoli har sagat att hon inte ens vill tänka på en efterträdare innan 2022. - Vi är överens att Craig ska få njuta av den sista tiden i rampljuset - jakten på nästa Bond på Bond får fortsätta nästa år.

Men nu är vi inne i 2022, så det är dags att börja spekulera fritt.

Några namn som nämnts genom åren är Idris Elba, Michael Fassbender, Cillian Murphy, Orlando Bloom och Tom Hiddleston. De två sistnämnda finns kanske fortfarande med i diskussionen men det finns vissa aspekter som vägas in när man funderar över nästa Bond. Förutom att vara man och skådespelare bör han vara brittisk och i rätt ålder. Att spela Bond är ett åtagande för tio, femton år framåt och således bör man vara i trettiofem, fyrtioårsåldern när man börjar. Kanske bör man inte heller vara alltför känd, menar somliga. Rätt kroppsbyggnad, hyfsat vältränad och en rejäl dos charm är andra attribut som ökar chanserna att få rollen.

Några mer okända namn som ibland dyker upp hos vadslagningsfirmor eller i nätforumsdiskussioner är Clive Standen, Rege-Jean Page, James Norton, Sam Heughan, Richard Madden och Jamie Dornan. Ett stort namn som plötsligt börjat nämnas är Liam Hemsworth, visserligen är han från Australien men tja, varför inte?

 

Men ska tidningen du håller i ge sig på att spekulera om vem som blir nästa James Bond så blir tipset något av dessa två namn: Henry Cavill eller Tom Hardy

Till top