Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Alice i Underlandet

 

Ska man göra film av psykedeliska drömsagan ”Alice i Underlandet” finns det knappast något bättre namn som regissör än Tim Burton. Ändå tycker jag inte att han lyckas så bra som man kunde förvänta sig. Kanske för att själva grundhistorien, som inte riktigt följer Lewis Carolls bok särskilt väl, känns oengagerad och tunn.

Under en stel överklassfest ramlar Alice (Mia Wasikowska) ner i ett kaninhål och hamnar i Underlandet. Där visar det sig att hon är utvald att strida mot en ond drake och besegra den Röda Drottningen. På vägen dit träffar hon en massa konstiga figurer och råkar ut för en rad märkliga händelser.

Filmen är gjord med en blandning av riktiga skådisar och en hel massa animation och är den sorts absurda färgexplosion man kan förvänta sig. Hantverket behärskar Burton onekligen, men han känns tillbakahållen och försiktig. Det hade gått att göra denna film till något bättre än bara den traditionella strid mellan ont och gott som allting slutar i. Och varför är det Johnny Depps bifigur Hattmakaren som syns på alla affischer istället för huvudpersonen Alice?

 

2/5
-------------------------------------------------------------------------------------

From Paris with love

 

Vilken idiotrulle! Jonathan Rhys Myers spelar en ung, amerikansk diplomat stationerad i Paris som plötsligt får en fullständig vettvilling på halsen. Det är hans nya partner Charlie Wax (John Travolta), som kommit till stan för att lösa ett problem, oklart vad. Egentligen får man aldrig någon förklaring alls om det farliga hotet, vem som ligger bakom och hur fanken det ska lösas förrän allt redan är klart. Då har den udda duon jagat, skjutit och sprängt det mesta och de flesta som kommit i deras väg.

Trots schackpartier, Pulp Fiction-kopplingar och fransk romantik är detta bland det mest hjärndöda jag sett. Luc Besson har skrivit manuset, vars hela idé verkar bestå av Travolta med rakad skalle och en massa pang-pang. En hel del tuffa actionscener finns med, men detta är ändå en meningslös bakfyllerulle som du glömt direkt när eftertexterna börjar rulla.

 

 

2/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0