Musikkrönika (Nolltretton, januari)

kultur / Permalink / 0


Mystiska maskerade musiker

 

Band som vill ha hemliga identiteter har alltid funnits. Idag när information färdas allt snabbare och enklare blir det dock svårare att upprätthålla mystiken. Ändå är det många som försöker. Särskilt Linköping verkar ha blivit musikernas mystiska mecka.

 

När jag växte upp var KISS det stora rockbandet som det skrevs och talades om. En stor del av deras framgång låg i att gruppen uppträdde i smink och att ingen kände till deras riktiga identiteter. Åtminstone var det vad vi naiva fans trodde, i själva verket fanns det givetvis massvis av personer som visste hur de såg ut bakom sminket. Inte minst alla journalister och fotografer som tävlade i att publicera bilder där bandmedlemmarna skylde sina ansikten på de mest fantasifulla sätt. Tidningarna levde i en slags symbios med bandet och höll myten vid liv. De insåg att den dag de verkligen publicerade foton på bandet helt utan smink skulle lösnummerförsäljningen minska drastiskt.

 

Tjugo år senare kom Slipknot och gjorde ungefär samma sak. Även Marilyn Manson byggde upp en kult kring sin person som till stor del byggde på att man inte riktigt visste vem han var. Det svenska 70-talsbandet Philemon Arthur and the Dung, könsrockarna Onkel Kånkel och det amerikanska konstkollektivet The Residents är tre andra konstellationer som också kämpat hårt för att vara så hemliga som möjligt. På senare tid kan även de svenska banden The Knife och Teddybears sägas leka med idén. Deras identiteter är visserligen kända men de uppträder med olika masker när de står på scenen.

 

Och så har vi då Linköping, där fäblessen att vara hemlig nästan börjar gå till överdrift. Det mest kända exemplet är metalbandet Ghost som det senaste året har fått ett makalöst genombrott. De uppträder alltid maskerade och förutom översteprästen Papa Emeritus I har inte medlemmarna ens några namn.

Märvel är ett annat band som kört ett liknande koncept under många år. De har märkliga artistnamn och bär alltid masker när de står på scenen.

Även skräckrockarna Zombiesuckers är inne på samma linje. De är sminkade som zombies och kallar sig saker som Von Ripper och Captain Morgue. Särskilt hemlig är bandets maskot Cryptkeeper som få känner till vem det är.

Även Jonna Lee, som har Linköpingsanknytning, har dragit igång ett superhemligt projekt med namnet iamamiwhoami. Nu har det visserligen avslöjats att det är hon som är frontfigur, men det var länge en väl förborgad hemlighet.

Därför blev jag inte förvånad när jag nyligen intervjuade Captain Jack´s Army och bandet berättade att även de hade funderat på att ha hemliga identiteter när de startade gruppen.

 

Varifrån kommer denna Linköpingska förkärlek för hemliga identiteter? I Norrköping kan jag inte säga ett enda band som maskerar sig. Kan det vara Lasse Winnerbäcks ande som vilar över staden? Han har ju byggt en hel karriär på att försöka vara så mystisk och svåråtkomlig som möjligt. Eller kan det vara så att Linköpings musiker helt enkelt är oerhört blyga?

 

Till top