På skiva: Lina Nyberg

På skiva / Permalink / 0
Lina Nyberg
"The Sirenades"
Hoob/Border

Man kan i alla fall inte anklaga jazzsångerskan Lina Nyberg för att ligga på latsidan. Det här är hennes 16:e album, och som inte det räckte fläskar hon dessutom på med en dubbelskiva, uppdelad i "Sirens" och "Monsters".
Hon skivdebuterade 1993 albumet "Close" tillsammans med pianisten Esbjörn Svensson och har sedan dess hunnit med att vinna en Grammis, tilldelats priset Jazzkatten och spelat runt om i världen. I somras turnerade hon i USA och Kanada och fick fina lovord, och numera är det också en av hennes kompositioner som är Sveriges Radio P2:s signatur.
På "The Sirenades" kompas hon av Cecilia Persson på piano, gitarristen David Stackenäs, basisten Josef Kallerdahl, trummisen Peter Danemo samt Norrbotten Big Band. Här kan man bland annat höra beställningsverket från fjolårets Stockholm Jazz Festival.
Jag som är ganska enkel i min smak föredrar de mer direkta och melodiösa stunderna på skivan, även om jag kan uppskatta den tekniska briljansen i de mer expressionistiska och experimentella numren. Det är lätt att imponeras av ekvilibristiken men svårare att förföras av låtarna i sig.

2/5
Till top