På skiva: Franska trion

På skiva / Permalink / 0

Franska Trion

"Vad gudarna givit oss"

 Franska Skivor

Jag upptäckte Franska Trion genom SVT-programmet "De kallar oss artister" för några år sedan och fastnade direkt. Det var något med deras skeva och sjaviga stil som fascinerade och hade ett tilltal jag gillade. Jag kan dock förstå om andra tycker att de verkar lite knäppa, för bandet är en lite udda fågel i musiksverige.

Trion bildades 2002 och består av Matti Ollikainen på sång och piano, Thommy Larsson på trummor och Victor Furbacken  på kontrabas. De skivdebuterade 2005 med "Gnistorna frestade oss" och detta är sjätte albumet i ordningen. Tidigare i år kompade de Stefan Sundström på ett förtjänstfullt sätt på hans senaste skiva.

Musiken kan beskrivas som en lätt solkad mix av jazz, blues och chansons. Ollikainens något säregna sångstil kan säkert uppfattas som manierad, men det är också den som gör Franska Trion till vad de är.

Denna gång känns trion aningen poppigare än tidigare. Det är dock inget som stör, utan jag tycker de förvaltar sin stil väl. Och kanske kan det hjälpa ännu fler att upptäcka bandet, vilket de vore välförtjänta av.

4/5

Till top