Krogkrönika, december

kultur / Permalink / 0
Var är alla nya trubadurer?

Är du arbetslös och kan spela gitarr? Grattis, då har du goda framtidsutsikter att få jobb. Det behövs lite nytt, fräscht blod i krogtrubadurbranschen.

Under valrörelsen detta supervalår talades det mycket om arbetslösheten och vad man ska göra åt den. Men det finns åtminstone en bransch där det borde finnas stora möjligheter för unga människor utan någon särskild utbildning att få arbete, nämligen inom krogtrubadursvängen. För den som kan hantera en gitarr någorlunda hyfsat, gillar att sjunga offentligt och är arbetsvillig finns det faktiskt hur mycket jobb som helst.

När krogtrubadurerna fick sitt stora genombrott på 90-talet hade plötsligt vart och vartannat ställe en snubbe med gitarr som spelade Cornelis, Creedence och Clapton på helgerna, och ibland även i veckorna. Sedan dess har de rena trubadurkvällarna minskat något, men å andra sidan har allsång och pubquiz ökat rejält så totalt finns det förmodligen fler spelmöjligheter idag för den som vill.

Tittar man på de trubadurer som spelar på krogar runt omkring i Östergötland är det ofta samma namn som återkommer, och de flesta av dem har varit med i många år, inte sällan ända sedan boomen på 90-talet. Ibland märks det på låtmaterialet som också verkar ha hängt kvar sedan den tiden. Jag tror att både krögare och publik skulle uppskatta om det dök upp lite nya, fräscha ansikten som spelade dagens populära radiohits istället för de gamla uttjatade låtarna vi redan hört till förbannelse.

Varför är det så dåligt ställt med återväxten, kan man fråga sig. Det saknas ju knappast spelmöjligheter. Som trubadur kan man spela på pubar, privatfester, båtar, firmafester, hotellobbys, campingar och en mängd andra ställen. De etablerade trubadurer som finns hinner knappt med alla gig och fler krogar skulle förmodligen börja med trubadur om det bara fanns tillgång till musiker.

Så istället för att sitta och gnäll på att du är arbetslös, fråga din lokala kvarterskrog om du får spela där i helgen. Men kom ihåg - satsa på nya låtar!
Till top