Nytt på DVD: Trevligt folk

Film / Permalink / 0
Trevligt folk

Det var väl bara en tidsfråga innan Filip & Fredrik skulle göra en riktig dokumentärfilm. De har ju rört vid formatet i sina olika tv-program, och när de sprang på historien om den somaliska bandylaget förstår man att de högg direkt. Till sin hjälp har de skickliga Karin af Klintberg (samt Anders Helgesson) som regisserar med stadig hand.
I Borlänge bor en massa somaliska flyktingar, och entreprenören Patrik Andersson kommer på idén att bilda ett somaliskt bandylandslag som ett slags integrationsprojekt. På mindre än ett år ska dessa killar som aldrig stått på ett par skridskor kvalificera sig för Bandy-VM i sibiriska Irkutsk (B-VM, bör tilläggas), och filmen handlar om den osannolika vägen dit.
Historien är bra berättad med många roliga situationer och stora kontraster. Det finns en naturligt inbyggd dramatik som tas tillvara väl, och inte minst verkar det finnas många färgstarka karaktärer i Borlänge.
Vissa kanske tycker att filmen mest känns som ett långt Filip & Fredrik-avsnitt på tv, men som tittare blir man varm i hjärtat och har väldigt roligt, samtidigt som filmen kan ge inspiration. Det är ju exakt såhär vi vinner kampen mot främlingsfientligheten.

4/5
Till top