Krogkrönika, september

kultur / Permalink / 0
Inget slår en bra kvarterskrog

Uteserveringarna blir fler för varje år. Nya mattrender sköljer över oss. Matgästerna blir hela tiden mer medvetna. Men det finns en del av restaurangvärlden som fortfarande halkar efter - varför finns det så få riktiga kvarterskrogar i Sverige?

Varje område förtjänar en bra kvarterskrog. Ett ställe runt knuten där man kan slinka in på en öl, eller säga till partnern ”äh, vi går ner på hörnet och käkar ikväll”.
En kvarterskrog är ett litet personligt ställe som inte ligger på stadens restauranggata utan i en stadsdel, förort eller i ett mindre samhälle. Ett ställe där man pratar med ägaren och har stor chans att stöta på bekanta. En kvarterskrog är mysig men anspråkslös, det är ett ställe som det känns avslappnat och naturligt att gå till. I amerikanska tv-serier vimlar det av kvarterskrogar, men i Sverige finns de knappt - vare sig på tv eller i verkligheten.

Här är det viktigt att göra distinktionen mot snabbmatställen och sunkkrogar. En riktig kvarterskrog säljer inte pizza, kebab eller annan mat av snabbmatskaraktär, utan en riktig kvarterskrog är som en vanlig krog med riktig meny, med den skillnaden att den inte ligger mitt i centrum. Utomlands är detta oftast inget konstigt, där finns det bra restauranger i varje stadsdel, men i Sverige är det rådande tillståndet att riktiga restauranger oftast ligger tätt packade i centrum av staden medans ytterområdena får hålla tillgodo med nedgångna ställen med spelautomater, felstavade snabbmatsmenyer, plastblommor och kunder som inte äter på plats utan tar med maten hem.

Jag funderar på om det kan vara en klassfråga, men kommer snart på att det även i välbärgade stadsdelar och förorter saknas ordentliga kvarterskrogar.
Har det med tradition och kultur att göra? Har det svenska folket under så många decennier blivit så inpräntade av staten att vi inte ska springa ute på krogen i onödan att tanken på kvarterskrogar blivit oss helt främmande? Nja, det låter som ett rätt tunt argument 2015, av flera skäl.
Hänger det ihop med att vi i Sverige lagar så mycket mat i hemmen att behovet av kvarterskrogar inte finns? Nej, för det vimlar ju av snabbmatställen och är fullpackat på restaurangerna i centrum.

Det är alltså svårt att hitta någon logisk förklaring till varför det saknas riktiga kvarterskrogar i vårt land. Vilket är synd, eftersom en bra kvarterskrog är något som borde finnas i...ja, varje kvarter. Det vi kan göra till dess att utvecklingen vänt är att stödja de fåtal bra krogar som faktiskt finns utanför städernas restaurangstråk, då kanske krögare och kunder till slut inser att varje område förtjänar en bra restaurang "nere på hörnet".
Till top