Söndagsintervjun: Knifven

kultur / Permalink / 1
(Kommentar: På söndagarna kommer jag att lägga ut lite intervjuer här som jag har gjort. De kan vara från olika tidningar och spänna över skilda ämnen, mest blir det nog artister och författare. Vissa intervjuer kan ha några månader på nacken, men strunt samma. Först ut är Knifven med "Glassens brorsa" i mitten på bilden.)
 
Knifven - levererar skarpa riff och vassa texter
 
I maj släppte Knifven sitt debutalbum "Skuggfigurer" som fått ett bra mottagande av såväl kritiker som publik. Nu i oktober väntar en Tysklandsturné för det Linköpingsbördiga punkbandet.

Knifven bildades 2010 och har sitt ursprung i postrockbandet Melu. När en av medlemmarna hoppade av fortsatte de tre övriga, men bytte ut de långa, instrumentala låtarna mot snärtig punkrock med svenska texter.

- Alla tre var inne i en period där vi lyssnade på mycket svensk musik som Masshysteri och Mattias Alkberg. Vi blev inspirerade av det och det var då bitarna föll på plats, säger sångaren och basisten Joakim Andersson som är uppvuxen i Grebo. De övriga medlemmarna är Örtomtasonen Adrian Hörnquist på trummor och Anders Carlborg från Linköping på sång och gitarr.

- När vi lade om spår och började skriva på svenska fick vi kontakt med skivbolaget Gaphals som blev intresserade. Vi släppte fyra singlar hos dem, så de har betytt mycket för oss som band. Och det kulminerade i plattan som kom nu i maj.

- Vi bestämde tidigt att vi inte ville ha med alla singlar på albumet. De singellåtar som kom med är nyinspelade för att få ett enhetligt ljud och produktion. Vi tog även in några gästartister för att låtarna skulle kännas fräscha för oss själva.

Hur har skivan mottagits?

- Vi har fått fyra, fem recensioner i Sverige. Corren skrev till exempel väldigt bra om den, och överlag har det varit väldigt positivt. Sen vaknade Tyskland till efter sommaren och där har vi fått två riktigt bra recensioner, och det passar ju bra nu när vi ska dit på turné.

Joakim berättar att bandet gjort ett 40-tal spelningar med Knifven sedan bandet startade, de flesta av dem i Stockholmstrakten. Senast vi kunde njuta av dem på "hemmaplan" var i juni, när de lirade på The Crypt i Linköping. Och nu väntar alltså en höstturne som börjar i Malmö den 2/10 och följs av ett gig i Köpenhamn samt fyra spelningar i Tyskland.

Ni sjunger på svenska, hur kommer det sig att tyskarna gillar er?

-  Vi var i Tyskland och gjorde en handfull spelningar ihop med Dalaplan hösten 2013, så vi kan nog ha en liten och halvtrogen fanskara där. Det är alltid enklare att få spelningar om man redan varit där en gång. Sen finns det ett stort intresse för svensk musik i Tyskland rent allmänt. Jag kan tycka att man går miste om en dimension om man inte förstår språket, men å andra sidan finns det mycket annat att fastna för i musiken, vi har till exempel väldigt mycket energi när vi spelar live.

Vad har ni på gång efter turnén?

- Vi håller på att skriva nytt material, och testar ett lite nytt upplägg. Vi försöker få till mer färdiga skisser. Anders och jag spelar in demos som vi spelar upp för Adrian. Han har flyttat till Malmö så det blir inte att vi kan repa så ofta nuförtiden. Målet är att släppa nåt nytt inom ett år. Jag är lite inne på EP-formatet, det är hett just nu.

 

Text: Tobias Pettersson

Foto: Robin Hayes

#1 - - Robex Lundgren:

fint

Till top