Krogkrönika, mars

Fest & sånt / Permalink / 0
Dags att gå hem?

Ibland känns det som att dörrvakter, entrévärdar och garderobspersonal har helt fel arbetsuppgifter. Istället för att välkomna folk in på krogen borde de jobba betydligt mer aktivt med att få folk därifrån.

De flesta har säkert varit med om att gå ut på after work med ambitionen att ta två öl och sedan gå hem, för att fem timmar senare finna sig själv halvpackad på en nattklubb. Det verkar finnas något inbyggt i den mänskliga naturen som gör att vi inte har vett att gå hem i tid. Vi måste alltid ta den där sista ölen, trots att den sällan är varken särskilt god eller rolig, och framförallt inte nödvändig.

Att känna när det är läge att gå hem är en konst som få bemästrar. Eller många vet nog när det är dags men kan helt enkelt inte motstå frestelsen att ta den där extra ölen. Det är ju så trevligt just där och då, och hemma väntar bara en tråkig och tom lägenhet. Nånstans i bakhuvudet vet man att man dagen efter kommer att gräma sig över bakfyllan, den tomma plånboken och alla pinsamheter man stod för kvällen innan, men i stunden struntar man i det. Ingen vill vara den där torrbollen som lämnar sällskapet först, men de töntiga orden "det är en dag i morgon också".

Så hur ska man göra för att gå hem i tid? Använda alkomätare? Boka tvättstugetid? Hyra en torped som kommer och släpar hem en vid en viss tidpunkt? Egentligen vet man ju när det är dags att börja tänka på refrängen, till exempel när discolåtarna bytts ut mot lugna ballader eller när värdparet börjar gäspa, men att förmå sig själv att gå hem bara för att man ser tecknen är något som ändå tycks vara omöjligt.

Ett gammalt välbeprövad knep är att göra ett språktest med sig själv. Har du svårt att säga ord som:
1. Preliminärt
2. Kvastskaft
3.Tillvägagångssätt
Då vet du att det snart är dags att röra på sig.

Så småningom kommer stadie två. Då är det svårt, för att inte säga omöjligt, att säga saker som:
1. ”Nej, nu är det dags att gå hem”
2. ”Nej tack, nu ska jag inte dricka mer”
3. ”Åh, jag kan inte - ingen vill höra mig sjunga!”

Om du inte kan formulera dessa meningar vet du att tiden för hemgång kommit.
Till top