På skiva: Freddie Wadling

På skiva / Permalink / 0
Freddie Wadling
"Efter regnet"

Steget mellan punk och finkultur behöver inte vara så långt, det är Freddie Wadling ett tydligt bevis på. Efter att ha sjungit punklåtar med Leather Nun, Liket Lever och Perverts började han omhuldas av etablissemanget på 80-talet i och med Fläskkvartetten och har sedan dess tilldelats såväl Cornelisstipendiet som statligt konstnärsstöd.
Många tycker om hans personliga röst, och jag kan stundtals sälla mig till dem. Med rätt låtmaterial kan Wadlings karaktäristiska röst skapa magi, men lika ofta eller oftare har musiken varit för tråkig och då bidrar inte heller hans röst med något speciellt.
Den nya plattan är på svenska och innehåller låtar som Stina Nordestam skrivit direkt för honom. Dessvärre blir svårmodet, de minimalistiska arrangemangen och det pretentiösa anslaget tämligen segt och sövande, och det dröjer inte länge innan de första gäspningarna kommer. Här finns även en trist cover av Towa Carsons fantastiska "Alla har glömt" som ändå är ett av de bättre spåren för att den har en så genomstark grundmelodi. Samma sak kan sägas om Hellströms "Känn ingen sorg" som här får pratsång. Jag hoppas på mer punkattityd och mindre finkultur på nästa Wadlingskiva.

2/5
Till top