Söndagsintervjun: Alexander Bard

kultur / Permalink / 0

(Kommentar: Gammal intervju, men det han säger är nog fortfarande aktuellt)

För 20 år sedan förutspådde han internets framväxt. Nu åker Alexander Bard runt och föreläser om den digitala revolution som äger rum mitt framför våra ögon. Civilisationen genomgår ett paradigmskifte som det gäller att ta till sig för att inte hamna på efterkälken.

 

Ungefär samtidigt som Alexander Bard ruskade om musikbranschen med sitt band Army of Lovers började den digitala tekniken ruska om den rådande världsordningen. Bard intresserade sig för den samhällsomvälvning som stod för dörren och upptäckte att folk alltid drog felaktiga slutsatser om internet. Redan 1995 satt han i TV 4:s program "Nyhetsmorgon" och förutsåg dagens samhälle där den digitala tekniken genomsyrar allt vi gör.

- Så fort en ny teknologi dyker upp tror alla människor att nu kommer min stora chans. Då lägger alla ut massa bilder på Instagram som ingen tittar på eftersom alla är upptagna med att lägga ut egna bilder. 2003 hette det Myspace. Då skulle alla in i musikbranschen trots att det var en bransch som krympte. Jag skrev ett paper 2003 att Myspace skulle gå åt helvete och då tyckte alla att jag var dum i huvudet eftersom det fanns 500 miljoner användare. 2005 fick jag upprättelse, säger Bard och menar att alla modeller som visat att internet är en ny stor grej som kommer att gynna de som redan har makten är felaktig, för varje gång det kommer en ny teknologi så har det visat sig att det tvärtom saboterar för de som har makten.

 

Bard gör en jämförelse med Franska revolutionen 1789 som han menar startade redan på 1450-talet i Tyskland när tryckpressen uppfanns, vilket ledde till att priset på en bok sjönk från 1,4 miljoner kronor till 3 kronor i dagens penningvärde. Det gjorde böcker mer tillgängliga och ökade läs- och skrivkunnigheten bland Europas befolkning.

Napoleon uppfattade detta paradigmskifte och byggde sin armé kring läs- och skrivkunnighet. Och hans sätt att strukturera sin armé har sedan hängt kvar in till våra dagar och det sätt vi strukturerar våra företag, sjukhus, förvaltningar, polis och politiska partier.

Men nu står vi inför ett nytt paradigmskifte i och med den digitala tekniken som gjort att den gamla modellen blivit omodern, menar Bard.

- Napoleonmodellen lärdes ut ända fram till 1980-talet i Sverige, och det var faktiskt helt rätt. Man tror att inför ett paradigmskifte ska den gamla modellen långsamt fejda ut, men det funkar inte så. Den gamla modellen är den bästa modellen ända fram tills den kollapsar. Det som hänt nu är att Napoleons kanonmat inte bara pratar uppåt i hierarkin utan har börjat prata med varandra, det är vad internet är.

 

Nu går vi in i en tidsålder då alla går om kring med en smartphone i fickan, vilket har ändrat förutsättningarna radikalt.

- I din ficka finns det mer information än vad det fanns i hela världen för fem år sedan. Mobilen är ett fantastiskt maktmedel, problemet är bara att det är det för alla. Fram tills nu har det krävts en kostnad och kontakter att starta nånting. Idag kostar det ingenting att starta nånting. Men internet idag är ett jäkla brus av sju miljarder människor som lägger ut bilder, likar, unlikar och har åsikter. Driver man företag idag ska man inte producera utan hjälpa människor att sortera.

 

Bard menar även att mobilen har ändrat vår syn på geografi. Det viktiga är inte var vi är, utan att vi är nära vår smartphone. Var vi rent fysiskt befinner oss blir oviktigt när allt vi vet och alla vi känner finns tillgängliga i mobilen.

- Idag är man inte Motalabo eller Stockholmsbo utan man är sitt nätverk, säger Bard och berättar om hur hans gamla hemstad Motala ska göra för att hoppa på det digitala tåget istället för att stå kvar på perrongen.

- Stockholm är idag världens tredje största start up-stad efter San Fransisco och New York. Vi svenskar är väldigt bra på att ta något som existerar och förädla det lite - det är exakt det som appar är, säger han och beskriver området mellan Uppsala och Linköping som en svensk motsvarighet till Bay Area. Längs E4:an finns framgångsrika och högteknologiska städer som Uppsala, Stockholm och Linköping, där finns Nyköping med sin extra flygplats och multikulturella Södertälje. Strax bredvid ligger Motala, som måste försöka knyta av till Linköping och Norrköping om de ska lyckas .

- Var kommer Amazon lägga sitt kontor i Sverige? Inte i Stockholm med sina höga hyror. Men de kommer inte lägga det i Motala heller, inte än. Det Motala måste göra är att kleta sig fast i änden på det som heter Stockholm, säger Bard och tror att framtidsutsikterna ser goda ut för Motala om staden lyckas med det.

 

Fakta Alexander Bard

Bor: Stockholm

Uppvuxen: Motala

Ålder: 54

Yrke: Musikartist, föreläsare, debattör, tv-personlighet med mera

Musikkarriär: Medlem i Army of Lovers, Gravitonas, Vacuum och BWO samt låtskrivare till en mängd andra artister

Böcker: Nätokraterna (2000), Det globala imperiet (2002), Kroppsmaskinerna (2009), Synteism – Att skapa Gud i Internetåldern (2014)

Till top