Krogkrönika, september

Fest & sånt / Permalink / 0

 

Finöl driver upp priset på stor stark
 

Plötsligt kostar en stor stark 70 spänn ute på krogen. Vad tusan är det som händer? Det måste vara finölets fel.

 

I slutet av 80-talet var Frimis i Linköping landets dyraste krog när det gällde en stor stark. 56 spänn fick man punga ut med för en bira, vilket kändes som extremt mycket pengar på den tiden. Under 90- och 00-talet sjönk sedan ölpriset på landets krogar och kunde vara så lågt som 19 kronor för en stor stark. Om man gick till Frimis med bara en hundring på fickan kunde man bara köpa en enda öl, men med de nya ölpriserna kunde man köpa fem öl för samma hundring - och ändå få några kronor över. Viss skillnad det.

 

Och fram till för bara något år sedan kunde man ganska lätt få tag i en stor stark för 29 kronor, men det verkar mer och mer som att den tiden är över. För på senare tid har något hänt, plötsligt får man punga ut med 60-70 kronor för den simplaste stora starken av typ Falcon eller Norrlands guld.

 

Att ta 65 kronor för en halvlitersflaska Mariestad som på Systembolaget kostar 16.50 är i mitt tycke rent ocker. Dyr fatöl kan man ha större förståelse för, för det är en vara som man endast kan köpa i krogmiljö, men även där är priserna idag orimligt höga. Och paradoxalt är det förmodligen de senaste årens förbättrade ölutbud som trissat upp priserna på stor stark.

 

Det senaste decenniet har ölutbudet på svenska krogar förbättrats radikalt, och kunderna är också beredda att betala 70 kr eller mer för riktigt bra "finöl". Krögarna har märkt att konsumenterna accepterat en generellt högre prisnivå och utnyttjat det. Men vad de missat är att det bör finnas en koppling mellan prisnivån och kvaliteten. När de tror att de kan ta samma höga pris för den vanliga stora starken som för internationella kvalitetsöl borde de rannsaka sig själva och fråga sig om det verkligen är rimligt.

 

En stor stark ska kosta under 1 kr/centilitern. Jag vet inte om det står så i Svea Rikes Lag - men det borde definitivt göra det.

Till top