Krogkrönika

Fest & sånt / Permalink / 0
En ny hösttradition växer fram

Först kommer kräftskivorna, sedan är det dags för surströmmingskalasen. Och på senare år har Oktoberfesterna gjort sitt stora intåg över landet. Sverige håller på att få en ny hösttradition - och en riktig rolig sådan.

Visst behövs det något roligt som händer under hösten, och nu verkar det som att vi svenskar har funnit det som passar oss, nämligen tyskarnas härliga Oktoberfest.
Oktoberfesterna har sitt ursprung i den stora ölfestival som har arrangerats i München sedan 1810. På området Theresienwiese reser man en massa enorma tält och sedan pågår festligheterna i sexton dagar med umpa-bumpa-musik, korv, tyska folkdräkter och ofantliga mängder öl. Men man behöver inte resa till södra Tyskland för att fira Oktoberfest. För varje år som går blir det allt vanligare med Oktoberfester under hösten även här i Sverige, om än i det mindre formatet. Och varför den tyska traditionen börjar få fäste även på våra breddgrader är inte svårt att förstå, för det är riktigt roliga fester.

Hur ska man då göra om man vill ordna sin egen Oktoberfest? Ja, först och främst är musiken viktig. På en Oktoberfest ska det spelas tysk brassmusik, två kända låtar är "Ein prosit der gemütlichkeit" och "Trink trink brüderlein trink". Klädseln bör vara lederhosen och tyrolerhatt för herrarna och dirndl och flätor för damerna. Inredningen och dekorationerna ska gå i vitt och blått, helst vara rutig och vimplar i taket är nästan ett måste. Maten bör bestå av surkål, korv i olika varianter, potatissallad och schnitzel. Och sen har vi det som många tycker är det viktigaste: drycken. Inled gärna med ett glas glühwein och inmundiga även en liten Jägermeister med jämna mellanrum, men framförallt dricker man öl på en Oktoberfest. Och den ska drickas i en stor sejdel med handtag.

På Systembolaget har man tagit till sig den nya hösttraditionen och kan numera erbjuda ett ganska bra sortiment av olika Oktoberfestöl när det är säsong. Allra helst ska man kanske dricka weissbier, men numera gör många ölmärken en speciell Oktoberfestvariant så urvalet är stort. Och kanske är det just öldrickandet som gjort att Oktoberfester börjat bli så populärt på senare år, i Sverige har vi av någon anledning lättare att ta till oss nya högtider om det finns alkohol med i bilden. För ordningens skull vill jag då påpeka att Systembolaget även har alkoholfri Oktoberfestöl.
Så öppna en sådan, ät några kringlor och kroka arm med bordsgrannen - och sen sjunger vi tillsammans "Du borde köpa dig en tyrolerhatt".
Till top