Söndagsintervjun: Micke Cederberg

kultur / Permalink / 0
Micke Cederberg har koll på lokala musiklivet

P4 Östergötlands musikkonnässör Micke Cederberg sitter på musikkunskaper som få andra. Han tycker att länet har ett spännande och varierat musikliv och hoppas att det kommer märkas i kommande upplagor av musiktävlingen P4 Nästa.

I slutet av augusti avgjordes musiktävlingen P4 Nästa i Crusellhallen i Linköping. Vinnare bland de åtta finalisterna blev Stiko Per Larsson (P4 Dalarnas bidrag) som får i pris att spelas regelbundet en period i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen också en utmanarchans till Svensktoppen. Östergötlands bidrag var Papa Dees "Någon som dig" som inte lyckades att ta sig hela vägen till slutfinalen.
Ordförande i den östgötska P4 Nästa-juryn är mångåriga radioarbetaren Micke Cederberg, som är ansvarig för att hela Sveriges Radio finns i spellisteform i streamingtjänsterna. Han jobbar dessutom med den digitala webkanalen P4 Plus samt flera produktioner i P4 Riks, dock inte med P4:s lokala produktioner, förutom P4 Nästa.
Han kommenterar årets upplaga av P4 Nästa såhär:
- Standarden har höjts rejält i Östergötlands lokala deltävling men vi har haft oturen att inte hamna i finalen ändå. Eftersom jag är Östergötlands juryansvariga så får vi helt enkelt kämpa ännu mer för att nå mellanjuryn som skalar ner 25 bidrag till 8 finalister. Jag tycker också vi på lokal nivå har moderniserats de senaste två åren och jag hoppas vi fortsätter att tilltala Östergötlands låtskrivare och artister att känna sig manade att skicka in bidrag till nästa år.
- Jag tycker dock att Stiko Per Larsson som vann finalen var en värdig vinnare och det ska bli spännande att se hur han står sig när han testas på Svensktoppen och nyfiken på vad han snickrar ihop för låt till Melodifestivalen.

Vad tycker du om musiklivet i Östergötland generellt?
- Jag kan ju mest uttala mig om Norrköping som jag bor i. Jag tycker vi har ett rikt musikliv för såväl etablerade som oetablerade artister. Det finns flera ställen som erbjuder både utländska och svenska etablerade artister men det finns även forum där mindre etablerade syns också. Jag tycker dessutom de som har artister är duktiga på att marknadsföra sig med såväl affischering som i sociala medier.

Vad gör P4 Östergötland för att lyfta fram östgötsk musik?
- Varje vecka sätter P4 Östergötland en lokal artist eller grupp i fokus i något som kallas för "Östgötahitten". Artisten hörs regelbundet i sin studioversion hela veckan och sen kommer artisten/gruppen till studion och framför några låtar live varje fredag. Utöver det gästar många lokala artister och framför ofta sin musik i studion, utöver intervju.

Nämn tre lokala akter som du tycker vi ska hålla extra koll på framöver.
- Jag tycker 18 Horses är spännande. Där gillar jag texterna och får lite känsla av Östergötlands motsvarighet till Norlie & KKV eller Tjuvjakt.
- Mjölby Baktaktsorkester har en spännande ljudbild och skön produktion som jag är nyfiken på att höra mer av i framtiden.
- Normandie är ett skönt rockgäng med attityd som är produktiva och där jag tror det kan finnas potential och kanske främst via utlandet där de spelar mycket.

Vem är Östergötlands största rockstjärna enligt dig?
- Utan tvekan Johan Söderhielm!
Till top