Söndagsintervjun: Boksoffan

kultur / Permalink / 0

 

 

Boksoffan - en plats för spirituella samtal

 

Det började som en youtubeserie, sen blev det en podd och nu har Boksoffan börjat sändas på radio. Bakom programmet där de samtalar med författare och kulturpersonligheter står Johan Hagesund och Jan Holmbom, som förutom Boksoffan har en späckad höst med bokutgivning, Bokens dag och bokmässan TellUs.

 

Idén till Boksoffan fick de inför 2016 års upplaga av TellUs, då det talades mycket om influencers och youtubers. De ville prova nåt liknande med boken och berättandet i centrum och såg det inledningsvis som en möjlighet att marknadsföra mässan. Med tiden har dock Boksoffan fått ett eget liv och hittills har det blivit ett 30-tal avsnitt, plus några som ännu inte publicerats.

- Idag är Boksoffan tre grejer. Dels youtubeavsnitten som är ungefär 10 minuter och sen podden som är nånstans runt 35-40 minuter för den som vill höra mera, och från och med i höst är den även tablålagd på radiokanalen Hitz FM varannan fredag klockan sju, berättar Johan.

- Det finns så enormt många spännande människor och företeelser, och de har oftast en intressant historia att berätta - som inte handlar om dem själva, säger Jan.

 

Bland gästerna finns personer som författaren Lena Nordenjack och Anders Thorén på Visit Linköping.

- Nyligen hade vi Micke Pihlblad på Östgöta Media som gäst, det tyckte jag var väldigt intressant. Och Thomas Almkvist som kört bokbuss i 37 år och är en stor kännare av spansk litteratur, säger Jan.

- Vi gör det mycket för att lyfta det lokala, men vi har inte bara lokala gäster. Jag tror att de lite mindre kända tjänar på att vi slänger in lite mer kända gäster ibland, som exempelvis Ingemar Fasth som är konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen, lägger Johan till.

- Det roligaste avsnittet var när vi var på Barnkulturfestivalen och pratade med två 10-åriga tjejer. Och den kyligaste gången var nog när vi pratade med Gunnar Elfström utomhus på Stora torget vid invigningen av Vinterljus, säger Jan.

 

Utgivningstakten är lite oregelbunden och även formen för Boksoffan kan vara lite lös i kanterna. Duon klipper inget i materialet och brukar inte ha något manus utan kör lite mer på uppstuds för att få till ett mer naturligt samtal. Gästerna brukar tycka att det är trevligt att vara med och även publiken uppskattar Boksoffan.

- En del tycker det är kul att våra strumpor syns i bild, och andra kommer med förslag på gäster, säger Johan.

 

Johan och Janne är även inblandade i Bokens Dag som arrangeras på Östgötateatern den 29 oktober. Efter en omstrukturering av evenemanget har DIBB Förlag gått in som en av arrangörerna. Upplägget kommer dock att vara samma som tidigare och årets kvällsprogram består av Susanne Boll, Theodor Kallifatides, paret bakom Lars Kepler och Tomas Bannerhed. Konferencier är skådespelaren Pontus Plænge.

 

Den 1 december är det sedan dags för nästa stora händelse: berättarmässan TellUs som för sjunde året arrangeras på Stadsbiblioteket. I år kommer kända namn som Bengt Ohlsson och Agneta Sjödin att samsas med lokala författare som Göran Redin och Emelie Schepp.

- Det roliga är att mässan vuxit organiskt, det är inte kommunen eller något stort företag som skapat den. TellUs är en bra marknadsplats för författare som annars har svårt att nå ut, vi hoppas att det ska öppna upp olika möten och samarbeten, säger Jan.

- Vi är måna om att skapa ett välfyllt program och vill att det ska hända saker i vartenda hörn. Jag tycker att vi tillhör toppskiktet av regionala bokmässor i Sverige. TellUs är en festdag med stor blandning, mycket intryck och många möten. Där kan man både knyta kontakter och hitta julklappar, och kanske framförallt lära sig saker. Det finns jättemycket kunskap att hämta där, säger Johan.

Till top