Filmrecension: Gotti

Film / Permalink / 0

Gotti

Det finns en filmgenre som nästan inte går att misslyckas med och det är maffiafilm. Bara man slänger in lite åldrade gubbar i kostym, konstiga smeknamn, blodiga skjutningar och högtravande snack om "familjen" blir det nästan automatiskt bra, eller åtminstone sevärt.

I "Gotti" får vi följa New York-gangstern John Gotti (spelad av John Travolta) som är den mest berömda maffiabossen i modern tid och dog 2002. Här finns alla de där inslagen som alltid finns i maffiafilmer men de känns ihopslängda på måfå och det är tydligt att det inte finns någon tydlig historia att berätta.

Filmen hoppar mellan olika tidsepoker, utan någon egentlig anledning, och handlar nästan lika mycket om John Gottis son som om maffiabossen själv. Gangsters passerar förbi utan att få någon vidare presentation, folk skjuts och fruar gråter men det bränner aldrig till. Filmen skrapar bara lite på ytan och är så generisk i sin maffiaskildring att den blir fullkomligt ointressant. Dessutom är den rörig, och det beror som sagt på att filmens manus inte har en story som är värd att dramatiseras.

Det funkar inte att bara göra film av en känd gangsters liv och tro att det räcker. Jag är övertygad om att en film om John Gotti skulle kunna bli oerhört intressant, men då måste man göra något mer än att bara sammanfatta hans kriminella leverne genom luddiga nedslag som knappt hänger ihop. Det måste finnas en tanke, en riktning. Och gärna bra skådisar också.

 

1/5

Till top