Skivrecension: Pugh Rogefeldt

På skiva / Permalink / 0

Pugh Rogefeldt

Guds finger

 

Pugh Rogefeldt brukar ofta kallas för den första artisten som gjorde riktig rock på svenska. Det är kanske inte helt sant, men att han är en viktig person i den svenska rockhistorien går inte att förneka. Dessvärre så gick han bort i våras, men hans musik lever vidare.

Och nu tar han ett sista farväl i och med denna avskedsplatta ett halvår efter sin död. “Guds finger” består av svenska versioner av gamla gospel- och blueslåtar. Ska man släppa en avskedsplatta så är väl detta ett av de bästa sätten att göra det på. Att Pugh sjunger om Gud och döden på sin postuma platta ger ju en helt annan tyngd till musiken än om han bara hade släppt ett album med vanliga Pughlåtar

I texterna reflekteras över livet och livsval till snyggt komp. Nedtonat och rustikt men effektivt och fylligt i sin enkelhet. Och rösten har han med sig in i det sista. Ett riktigt värdigt avslut.

Skivan består bara av sex låtar, och köper man vinyl så är ena sidan blank för att betona att det här är ett oavslutat verk. En snygg symbolik.

 

3/5

Till top