Söndagsintervjun: Urban Bergsten

TV / Permalink / 0

Urban Bergsten - högaktuell i flera produktioner

 

Linköpingsbördige skådespelaren Urban Bergsten är just nu aktuell med flera filmproduktioner. Man kan se honom i långfilmen “Fungi” och i piloten av “We hunt giants” som snart ska bli långfilm. Dessutom är han aktuell i en tv-serie och kommer snart även göra rösten till självaste Gud.

 

Urban är uppvuxen i Linköping där musiken till en början var det konstform som fångade honom. Efter att ha blivit tillfrågad att hoppa in i en studentteatergrupp upptäckte han att han gillade det och sökte till Marieborgs folkhögskola i Norrköping där han bestämde sig för att satsa på teatern. Han gick Biskops Arnös Skriva dramatikutbildning och startade sedan den fria teatergruppen Teater Pseudo tillsammans med två kompisar.

-Det var när jag som sjuttonåring såg Lars Noréns pjäs “Demoner” som jag fastnade och tänkte: shit, kan teater vara så här. Två par som fullkomligt trasar sönder varandra verbalt, det var fantastiskt underhållande. Det fanns nåt i det som jag kunde känna igen både hemifrån och från andra håll, och så gillar jag svart humor överlag med den lite mörkare synen på vad som är roligt. Och för tio år sedan fick jag möjlighet att själv sätta upp den pjäsen, och fick hans tillåtelse att kapa ner den från tre till två timmar och det var ju makalöst stort.

 

Urban kom tidigt in på stand up och har även drivit egna humorklubbar under nästan tio års tid. Länge var det huvudsakligen teater i olika former som var sysselsättningen men de tio senaste åren har han mest sysslat med tv och film, allt från independentfilm till större produktioner. Under hösten har han dock varit tillbaka på scenen för första gången på sju år och turnerat med pjäsen “Sista sviten”. Ett fast jobb sedan 2021 har varit som den svenska trailerrösten för Viasat, History channel, Nature channel och Explore channel. Dessutom har han precis fått jobbet som den svenska rösten till Gud i tv-versionen av “Book of Mormon”.

 

Nyligen var Urban på Cnema i Norrköping för att lansera filmen “Fungi”, som på sina håll jämförts med tv-serien “The last of us” och handlar om en svamp som infekterar och dödar mänskligheten. Filmen var unik genom att ha hela fyra regissörer. Urban spelar en av huvudantagonisterna, men eftersom det var en mindre produktion fick han även hoppa in som first assistant director, second assistant director, scenograf och kostymör.

-Fördelen med det är att man kunde skjuta på flera locations samtidigt. Vid ett tillfälle stod vi i en radie av 500 meter på en liten ö och filmade tre olika scener samtidigt, det var coolt.

Filmandet skedde för två år sedan, och sen dess har man jobbat med postproduktionen för att få till en postapokalyptisk film riktad till elvaåringar och uppåt som ska väcka frågor kring mänskligheten och tillståndet i världen, samtidigt som man blir underhållen under resans gång.

 

Urban är även aktuell med en inspelning av en tv-serie och har senast setts i säsong ett och två av “Fartblinda” som bygger på Carolina Neuraths böcker och har kända namn som Julia Ragnarsson och Matias Varela i rollistan.

-Det är roligt med ytterligheterna, att först spela in independentfilm med väldigt liten budget där allt handlar om människors dedikation, till att ha lyxen att få jobba med produktioner med högre budget som gör att man har råd med saker på ett helt annat sätt, men framförallt har mer tid till allt, från preparation till genomförande på set och även i postproduktionen.

 

Ett tredje projekt är “We hunt giants”, en pilot för en kommande långfilm och en riktig östgötaproduktion, som förutom Linköpingskillen Urban även innefattar Norrköpingsfilmaren Titus Paar och Kisasonen Magnus Samuelsson.

-Det coola med den är att den är independent men inte ser ut som det. Titus är en fantastisk människa med stora planer, och har gjort flera piloter för tänkta långfilmer. Förutom denna även “Legend of Dark Rider” och “Fear of the woods”. Vi trodde att det skulle ta längre tid för "We hunt giants” eftersom den kommer kräva mycket större budget men ganska direkt efter att vi lade ut den på nätet så började det trilla in spännande förslag och ekonomiska bud, så det ser lovande ut. Och den är ett bevis på att vi kan göra svensk genrefilm.

Till top