Musikkrönika

kultur / Permalink / 0

Surfkungens tio råd för skivmässan

 

Skivnördar är ett speciellt släkte, som i sin iver att hitta vinylfynd ibland glömmer bort sociala koder och normala umgängesformer. Lyckligtvis har den svenska rocklegendaren Robert Johnson sammanställt en enkel lathund för hur man bör bete sig i skivaffärer och på skivmässor.

 

Idag är Solnabandet Robert Johnson and Punchdrunk ett tämligen bortglömt rockband, men under några år i slutet av 90-talet och början av 00-talet var de stekheta med sin coola mix av garagerock, instrumental surfmusik och fäbless för skräpkultur. När det gällde experimentlusta och nyskapande var de faktiskt världsledande inom surfrocken, och måste klassas som ett av de bästa och tuffaste rockband som Sverige fått fram.

Frontfiguren Robert Johnson dyrkar Link Wray, boxning och Ennio Morricone, och är inte blyg för att lufta sina hårdnackade åsikter om vad som är rätt och fel inom musik- och kulturvärlden. Och är det nån man ska lyssna på för att veta vad som gäller känns det som det är just Robert Johnson, för han har koll. Det är den sorts respekt man förtjänar när man döper album till “Fried on the altar of good taste”, gör en cover på ledmotivet från “Flykten från New York” och hyllar Houdini, Muhammed Ali och Sophia Loren med samma frenesi.

Den 28 oktober är det åter dags för Linköpings skivmässa och för att få besökarna att uppföra sig där och på andra mässor och skivaffärer har Robert Johnson satt ihop en tiopunkters lista som alla skivnördar bör följa. Några enkla regler för allas trevnad.

1. Beatles är inte facit på allt.

2. Bee Gees var inte bättre på 60-talet.

3. Man säger inte Minken, Linken, Finken eller Hinken högt.

4. Nej, Brian Jones var inte den viktigaste medlemmen.

5. Prata inte oavbrutet med nån som bläddrar.

6. Heartbreakers är Thunders. Inte Petting.

7. Inte prata om skägg och ZZ Top.

8. Ett knyst om den “perfekta poplåten” betyder att du är en knallkork med pianoslips.

9. Zappa. Allt som har med Zappa att göra. Citat. Bilder. Hans intelligens. Bestraffningsmetoder för felspelande musiker.

10. Snälla. Berätta INTE för hela butiken vad en konsertbesökare skrek under Dylan-konsert 1966 och framförallt inte vad Dylan svarade.

Till top